We gaan terug in de tijd. Precies twee jaar geleden leverden we met veel enthousiasme de plannen en ontwerpen van ons kleinschalige vakantieresort ‘Celebra a Vida‘ in bij de gemeente. Het was zo’n leuke en creatieve fase om al onze ideeën te verwerken. Daarom deze keer een inkijkje in die plannen en een impressie hoe het gaat worden.
Voordat we op zoek gingen naar een plek in Oost-Algarve stelden we onszelf de vraag: ‘Willen we bestaande kopen en verbouwen of een stuk grond en nieuw bouwen?’ Het liefst alles nieuw bouwen was het antwoord. Nou, dat hebben we geweten. Nadeel: Het kan vreselijk lang duren voordat je de bouwvergunning hebt. Waarvan akte 😉 Voordeel: Je kunt het helemaal zelf ontwerpen en indelen zonder de beperkingen van bestaande bouw. En dat gaf zoveel vrijheid en creativiteit. We hadden de juiste keuze gemaakt. Ook al duurt het allemaal langer.
Eerste schetsen
Samen waren we er vrij snel uit wat en hoe we het wilden. Dat kan ook nog weleens een issue zijn. 😉 De buitenkant in de sfeer van de traditionele quinta’s uit de omgeving en de binnenkant meer industriële elementen en natuurlijke materialen in een beachy stijl met veel licht. Aan de keukentafel gingen we met potlood en liniaal aan de slag met de eerste schetsen voor de indeling.
Indeling, ontwerp en impressie
De architect vertaalde onze schetsen naar ontwerpen. Na veel brainstormen, ideeën uitwisselen, schetsen, afstemmen met de architect, opnieuw schetsen, beoordelen en bijschaven hadden we ons ontwerp van Celebra a Vida te pakken.
Een simpel ontwerp waar we op een relatief klein stukje grond toch alle wensen kunnen vervullen. Comfortabele vakantiehuizen met privé-terras voor de gasten, een huis om zelf in te wonen, een grote gemeenschappelijke tuin inclusief zwembad en een poolhouse met terras om te relaxen en te genieten van een hapje en een drankje.
Ontwerp huizen
In de eerste fase van de plannen waren de indelingen aan de binnenkant van de vakantiehuizen nog niet nodig. Dat gaf ons ruim de tijd om verschillende ideeën qua lay-out uit te werken. In floorplanner gingen we zelf los om de indeling en aanzichten van alle ruimtes te maken met 3D-impressies. Superleuk en handig (gratis) programma om zonder teken skills een goede indruk te krijgen van de ruimtes en indelingen. En met de hulp van de architect en een bevriende binnenhuisarchitect verbeterden we de lay-out op verschillende plekken.
Architect in Portugal
In Nederland hadden we door een grote verbouwing van ons huis al eerder ervaring met een architect. In dit project merken we dat onze Portugese architect een iets andere rol vervult. Hij heeft netjes onze schetsen uitgewerkt en passend gemaakt binnen de lokale regelgeving. Maar de echte creatieve inbreng, ideeën en oplossingen misten we wel. Denk aan een detailuitwerking van de keuken of slaapkamer, het gebruik van allerlei soorten materialen of oplossingen als inbouwkasten en opbergruimte in de details verwerken.
Gelukkig hadden we heel lang de tijd om tot een goed ontwerp te komen en vinden we het zelf ook heel leuk om te doen. Maar het is wel iets om rekening mee te houden als je een lokale architect inschakelt. En dit is natuurlijk alleen onze ervaring met deze architect. Toch bevestigen meerdere mensen dat de rol van de architect vaak anders wordt ingevuld.
De ontwerpfase vinden we tot nu toe het leukste deel in ons project. We hopen dat we snel kunnen gaan bouwen en dat de ontwerpen op papier eindelijk tot leven kunnen komen.
Até a proxima!
Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer weten over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.
Wij hebben ook de kriebels Astrid en Serge, want als het klaar is, dan ben ik zo benieuwd hoe het zal zijn. De eerste maand verhuur aan iedereen die jullie op de voet volgen? Dat lijkt me een hele gave start worden en een fijne vakantie voor ons.
Ziet er echt prachtig uit, veel succes met de volgende fase!!
Dank je wel! Dat zullen we nodig hebben 💪🏻