Celebra a Vida: Progresso

Na vier en een halve maand stilstand in ons project konden we deze zomer weer eens ouderwets stappen maken. In Portugal kregen we de afgelopen twee maanden meer voor elkaar dan het afgelopen jaar. Zit de swing er weer in? Of is het nog in een slakkengangetje?

Wat waren we toe aan wat voortgang! Neergestreken in de Algarve was onze to-do-lijst voor de zomer ambitieus, maar twee jaar na onze koop werd het wel een keertje tijd om naar die bouwvergunning toe te werken.

Bank en financiering: done

Als je plannen iets groter worden dan je budget, dan heb je wat hulp nodig. We gingen naar een Portugese bank voor een hypotheekaanvraag. Dit was één van de weinige dingen die we in Nederland wél konden voorbereiden. Alle benodigde financiële documenten werden vertaald en vanuit Nederland al naar de bank gestuurd. In onze 2de week in de Algarve kregen we groen licht voor de hypotheek. Check! We openden ook direct een bankrekening zodat we de bankgarantie voor de gemeente hadden. Een goede start!

Aannemers kiezen: done

Als je de aannemer moet kiezen die je droom gaat bouwen dan vinden we dat best spannend. Eén aannemer viel af omdat het project te groot voor hem werd. Aan ons de lastige taak om de knoop door te hakken voor de twee finalisten. Na de eerste offertes kwamen de onderhandelingen. Na de onderhandelingen kwamen de aangepaste offertes. En na wat schrappen, schaven en compromissen aan beiden kanten lagen er 2 offertes voor onze neus die qua prijs heel dicht bij elkaar lagen.

Tijd om alle details van de offertes te bestuderen en te vergelijken. Welke materialen en kwaliteit ze gebruiken. Of het overeenkomt met onze wensen. Of er nog zaken missen. En wat hun aanpak van het project is. Daar hadden we gelukkig een doorbraak. Eén aannemer had overall een betere kwaliteit. Een ander voordeel: meer m2 in de ruimtes door de bouwmethode. En de communicatie ging ook makkelijker. We have a winner! Eind september hopen we in Portugal het contract te tekenen.

Volmacht advocaat: done

Als je advocaat voor je kan tekenen dan scheelt dat veel tijd en frustratie. Regelmatig werden we in het vergunningentraject verrast dat we toch ineens ergens voor moesten tekenen. Terwijl dat vooraf niet nodig was. Heel onhandig als je in Nederland zit. Deze to-do stond hoog op onze lijst en was binnen een half uurtje gepiept bij de notaris. Terug in Nederland bleek dat we de volmacht ook gelijk nodig hadden.

Verkaveling: in progress

Als je denkt dat je er bent, dan ben je er niet. Deze situatie is op ons lijf geschreven. Ondanks goede voorbereidingen, checken en weer navragen wat er allemaal nodig is en waar we staan, komt er altijd een stap bij. Vieren we dat we eindelijk de goedkeuring voor de verkaveling van onze grond hebben. Blijk je na deze goedkeuring nog wél een officiële aanvraag te moeten doen als je ook echt wilt verkavelen.

In de weken in Portugal hebben we zeker stappen kunnen zetten met de aanvraag voor de verkaveling. Maar zelfs de engineer, architect en aannemer kwamen er samen niet helemaal uit of we nu alles compleet hadden. Elke cãmara (gemeente) doet het weer anders. Welcome to the jungle of the cãmara. We maken voortgang, maar wel met een slakkengangetje.

Registratie kadaster: to do

Als je de verkaveling nog niet afgerond hebt, kun je ook niets registreren. Tja, een waarheid als een koe. Deze blijft nog even op ons actielijstje staan. Wordt vervolgd!

Bouwvergunning: in progress

Als je in november wilt gaan bouwen dan heb je nog wel wat te regelen. Nadat de verkaveling en registratie in het kadaster zijn afgerond, kunnen we dan eindelijk die bouwvergunning versneld aanvragen. En daar is uiteraard weer een hele papierwinkel voor nodig. We hopen dat te regelen tijdens onze trip eind september. Gaat dat lukken? We blijven naïef positief.

Genieten: done

Als je wilt genieten dan zit je goed in de Algarve. Je kunt niet alleen maar bezig zijn met regelen. Daarom hebben we deze zomer ook ruim de tijd genomen om te genieten van de prachtige omgeving, de mooie stranden, de leuke dorpjes, het lekkere eten, de goede wijnen. We ontdekken steeds meer nieuwe plekjes en voelen ons al helemaal thuis.

Até a próxima!


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer weten over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.