Celebra a Vida: de Brief…

Wat hadden we je nu zo graag willen vertellen dat we toestemming hebben van de gemeente om verder te bouwen. De realiteit is helaas dat er nog steeds geen groen licht is twintig werkdagen na het indienen van alle documenten. Welke hobbels moeten we nog nemen? De aangekondigde brief van de gemeente moet daar antwoord op geven.

In onze procedure van de comunicaçao previa kun je 20 werkdagen na het indienen van alle stukken starten met bouwen als de gemeente in die periode nog niet gereageerd heeft. Maar is het 20 werkdagen nadat we de grote bulk documenten hebben ingediend? Of geldt de datum van die laatste documenten die een week later nog toegevoegd werden? Dat wist niemand ons te vertellen. Er zat maar één ding op: persoonlijk langsgaan bij de gemeente om duidelijkheid te krijgen.

Direct contact

Vol goede moed stond Serge met onze dossiernummers bij de receptie van de gemeente om antwoord te krijgen. De twee coördinatoren van ons project waren er niet, maar Miguel van dezelfde afdeling was erg behulpzaam. Ons dossier kon hij niet inzien of beoordelen, maar we kregen zomaar een rechtstreeks telefoonnummer van één van de projectcoördinatoren. Volgende week kun je haar bellen en helpt zij je verder.

Toch nog even de vraag over die datum. Want als de gemeente niet binnen 20 werkdagen reageert, kunnen we in principe toch gaan starten met bouwen? Ja, wij horen inderdaad binnen 20 werkdagen te reageren. Dat halen we eigenlijk nooit, grinnikte Miguel. Maar je kunt dan niet zomaar starten hoor. Je moet wel wachten op ons bericht.

Geen gehoor…

Op woensdag, de week na het bezoek aan de gemeente, probeerde Serge de hele dag door het rechtstreekse nummer. Er werd niet opgenomen, ook werd de telefoon na lang overgaan niet doorgeschakeld naar een andere afdeling. Ok, dan proberen we het donderdag weer. Na een hele ochtend proberen werd er nog steeds niet opgenomen. Het was toch wel het goede nummer? Serge herhaalde de tactiek van de week ervoor en stond ’s middags weer bij de receptie van de gemeente.

De coördinator Miriam kwam uiteindelijk naar beneden met onze dossiers. Ook zij was heel vriendelijk en behulpzaam. Ze gaf aan dat er aan het einde van de week een brief kwam. Is dat dan de bevestiging, vroeg Serge? Nee, zoals het er nu naar uitziet, klopt niet alles. Ze kon niet goed uitleggen wát er dan niet ok was. Maar ze beloofde om op vrijdag de brief ook naar ons te mailen.

Waar is de brief?

Op vrijdag kwam er geen brief. Op maandag ook niet. Dus stond Serge maandagmiddag weer voor de neus van Miriam. De aanhouder wint, toch?! De brief was wel al klaar, maar de leidinggevende moest nog tekenen. Kun je dan alvast een kopietje mailen, probeerde Serge? Dan weten we in ieder geval wat er aan de hand is. Nee, onmogelijk! Morgen komt de brief. Dinsdag was er nog geen brief en woensdag ook niet. Je raadt het al: donderdagochtend stond Serge weer bij de gemeente. Miriam kwam weer naar beneden en zei: Ik heb alles naar je gestuurd! Bleek dat ze één minuut voor ze naar beneden kwam de brief snel had doorgestuurd… 🙂 Missie geslaagd, we hebben de brief!

Wat zegt de brief?

De brief bleek een uitgebreide beschrijving van vijf pagina’s waarin werd aangeven welke details er met name in de architectentekeningen ontbraken of niet volgens de regels waren. Gelukkig veel kleine details die makkelijk en snel aan te passen zijn.

Wat ons wel zorgen baarde, was dat de gemeente problemen zag bij de gemeenschappelijke tuin, het zwembad en zwembadhuis. Dit zijn hele belangrijke onderdelen van ons project om onze toekomstige gasten de luxe en sfeer te bieden die wij voor ogen hebben. Er was dus duidelijk een afspraak nodig van onze architect met de architect van de gemeente om erachter te komen wat die problemen zijn.

Van architect tot architect

Het belangrijkste punt is dat het indienen van de gezamenlijke tuin met het zwembad en poolhouse niet op de juiste wijze is gedaan. In een eerdere fase had onze architect afgestemd (met een andere architect van de gemeente) dat dit gemeenschappelijke deel geen aparte kavel nodig had, maar onderdeel zou zijn van de 4 kavels en 4 huizen. Dat vonden we vreemd, maar oké, dat werkt blijkbaar zo hier. Toch niet dus. We hebben wel degelijk een 5de kavel nodig volgens de architect die ons dossier nu beoordeelt.

Dat betekent dat onze architect de komende weken de tekeningen moet aanpassen en er toch een 5de kavel aangevraagd moet worden. Zeker niet ideaal natuurlijk, want dat hadden we liever direct goed gedaan. Maar wat doe je eraan? De regels zijn voor de gemeente zelf schijnbaar ook niet altijd even duidelijk.

Het goede nieuws is dat we na aanpassing van de tekeningen van de architecten hopelijk wél kunnen gaan starten met het bouwen van de vier huizen. En dat we dan ondertussen de 5de kavel gaan aanvragen.

We gaan op dit moment dus nog niet een stap vooruit, maar ook niet achteruit. De situatie is stabiel. 🙂

Waar is dat feestje?

Is er dan ook nog wat om te vieren? Jazeker! Mijn eerste verjaardag als semi-permanente inwoner in de Oost-Algarve was een mooi feestje. Een heerlijke lunch op het strand én ’s avonds ook nog een verrassingsetentje in Fuseta met nieuwe vrienden uit de buurt.

Até proxima!


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. Of volg hier de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.