Recept: Migas de Espargos

Migas de Espargos

Deze Migas de Espargos krijg je in Portugal vaak geserveerd bij varkensvlees. Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele verschillende manieren klaarmaken en ik heb dan ook al verscheidene recepten gedeeld….

Lees verder

Recept: Arroz de Coentros & Cenoura

Arroz de Coentros & Cenoura

Dit is niet de eerste keer dat ik een rijstrecept deel. In Portugal eten ze graag rijst en het is natuurlijk een ideaal bijgerecht. Deze arroz de coentros & cenoura is daarnaast vegetarisch en past eigenlijk overal bij. Verder duurt het niet langer om klaar te maken dan je standaard pannetje rijst en komen er…

Lees verder

Recept: Migas de Coentros

Migas de Coentros

Migas zijn een soort broodpap/-prutje, met een voor ons Nederlanders soms wat vreemde substantie. Ze worden in Portugal op vele manieren klaargemaakt. Ze eten migas in Portugal dan ook op verschillende manieren met allerlei verschillende toevoegingen. Maar er zit standaard knoflook en olijfolie in! Het wordt meestal gemaakt van overgebleven brood. Aangezien de basis brood…

Lees verder

Recept: Couve Salteada com Alho

Couve Salteada com Alho

Zo tussen alle drukte van Kerst en Oud & Nieuw een makkelijk bijgerecht dat in een handomdraai op tafel staat. Even geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon simpel en lekker eten. Niks mis mee! De couve lombarda oftewel groene kool (savooie) zie je in Portugal in al zijn pracht op elke groentemarkt liggen. Hier in Nederland…

Lees verder

Recept: Grelos Salteados

Grelos Salteados

Grelos zijn een groente die in Portugal beduidend vaker wordt gegeten dan hier in Nederland. Als er iets een vergeten groente is, dan zijn het namelijk wel raapsteeltjes! Maar de Portugezen koken er graag mee en je ziet ze volop op de markt. Je komt ze bijvoorbeeld ook regelmatig tegen in een Portugese groentesoep. Raapstelen…

Lees verder

Recept: Tomatada à Alentejana

Tomatada à Alentejana

Dit is een van die gerechten waar je zin in krijgt zodra de lente in aantocht lijkt te komen. Ik zeg lijkt, want ondanks het heerlijke zonnetje de komende dagen is het toch nog steeds februari… Een makkelijk en snel eenpansgerecht dat de aroma’s en smaken van de Alentejo samenbrengt. Zoals op de foto al…

Lees verder

Recept: Sopa de Grão com Espinafres

Sopa de Grão com Espinafres

Niets lekkerder met dit herfstige weer dan een bord vol dampend hete soep! Het soeprecept van vandaag heeft kikkererwten en aardappel als basis, dus hij vult goed. Het heet niet voor niets Sopa de Grão com Espinafres. Naast de kikkererwten gebruiken we namelijk ook nog spinazie, een bord vol vitamientjes gegarandeerd. Daarnaast is het een…

Lees verder

Recept: Legumes à Brás

Legumes à Brás

Een vegetarisch bijgerecht dat je groentes en koolhydraten combineert. Net even een keer wat anders. Uitermate geschikt ook om eventuele restjes groente op te maken/in te verwerken. Want je kunt er heerlijk op los variëren qua groentes die je gebruikt. Legumes à Brás is een gemakkelijk gerecht dat ook nog eens snel op tafel staat….

Lees verder

Recept: Milho Frito

Milho Frito

Wat ligt daar toch op mijn bord? Is het tofu? Zijn het croutons? Nee, het is milho frito! Veel regio’s in Portugal hebben zo hun eigen specialiteiten als het op de regionale keuken aankomt. Zo ook Madeira. Vertelde ik al eens over de zwarte degenvis (met banaan) en de espetada vandaag geef ik het recept…

Lees verder

Recept: Pataniscas de Legumes

Pataniscas de Legumes

Als het op pataniscas aankomt is de variant met bacalhau (klipvis) waarschijnlijk de bekendste. Maar je kunt er zoveel meer mee! Eerder deelde ik al verschillende recepten met vlees of vis, vandaag maken we een lekkere frisse vegetarische variant. Pataniscas de legumes oftewel een soort groente pannenkoekjes (fritters). Super handig ook om restjes groente op…

Lees verder

Recept: Sopa de Feijão Branco

Sopa de Feijão Branco

De herfst is in volle gang en daarmee is wat mij betreft ook het soepseizoen geopend. Lekkere dampende borden vol warme soep om je van binnenuit te verwarmen. Ook in Portugal eten ze graag soep. Makkelijk te maken en het vult goed, want vaak zitten ze boordevol groente en aardappel. Vandaag maken we dan ook…

Lees verder

Recept: Arroz de Grelos com Farinheira

Arroz de Grelos

Vandaag een vegetarisch bijgerecht met rijst, waarin ook gelijk een portie heerlijke groente verwerkt zit. En wel raapstelen! Een groente die in Portugal beduidend vaker wordt gegeten dan hier in Nederland. Als er iets een vergeten groente is, dan zijn het wel raapsteeltjes! Maar de Portugezen koken er graag mee en je ziet ze volop…

Lees verder

Recept: Arroz de Manteiga

Arroz de Manteiga

De Portugezen eten voornamelijk en van oorsprong arroz carolino. Ze verbouwen deze rijstsoort ook zelf, bijvoorbeeld bij Alcácer do Sal. Bij het koken neemt de rijst het water en de kruiden volledig op en vormt zich een wat plakkerige bijna risotto-achtige korrel. Deze boterrijst (arroz de manteiga) is een makkelijk en snel bijgerecht dat net…

Lees verder

Recept: Migas de Tomate

Migas de Tomate

Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele manieren klaarmaken, maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Lekker geserveerd bij vlees, maar ze gaan ook prima samen met bacalhau. Migas zijn dus een zeer veelzijdig bijgerecht!…

Lees verder

Recept: Sopa de Nabiças

Sopa de Nabiças

Herfst vraagt om soep. Soep vraagt om herfst. En laten ze in Portugal nou vele soorten soep hebben. Allemaal net iets anders dan we hier gewend zijn. Maar bijna standaard boordevol groente, aardappel en uiteraard hartstikke lekker! Vandaag (het is tenslotte oktober) een lekker verwarmend recept voor raapstelensoep! Nabiças zijn het jong geoogste blad van…

Lees verder