Recept: Tomatada à Alentejana

Dit is een van die gerechten waar je zin in krijgt zodra de lente in aantocht lijkt te komen. Ik zeg lijkt, want ondanks het heerlijke zonnetje de komende dagen is het toch nog steeds februari… Een makkelijk en snel eenpansgerecht dat de aroma’s en smaken van de Alentejo samenbrengt. Zoals op de foto al wel duidelijk waarschijnlijk is de basis van deze zomerse Tomatada à Alentejana tomaat. Het hele gerecht draait om dit ene ingredient. Een lekkere lichte (en vegetarische) maaltijd met weinig afwas!

Tomatada à Alentejana
Goed voor 2 personen.

Ingrediënten

4 grote (rijpe) vleestomaten
4 eieren
1 ui
2 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
verse peterselie of koriander
zout & zwarte peper

Bereiding

Ontdoe om te beginnen de tomaten van vel en zaadjes. Dit gaat het gemakkelijkst als je ze blancheert. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep ze daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Haal vervolgens ook de zaadjes eruit en snijd ze in blokjes.

Pel de ui en snijd hem in dunne halve maantjes. Pers de teentjes knoflook vast uit. Zet een koekenpan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Bak hierin de ui glazig. Voeg zodra de ui bijna klaar is de geperste knoflook toe en roer even goed door. Dan gaan ook de laurierblaadjes bij in de pan. Laat even kort meebakken.

Tomatada à Alentejana

Nu gaan de tomatenblokjes er bij. Schep alles wederom goed door elkaar en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Bak dit alles nu een minuut of tien op laag vuur, tot de tomaten hun vorm een beetje beginnen te verliezen. Roer af en toe even door.

Maak met een pollepel een soort kommetjes in het tomatenmengsel waar zo de eitjes in gaan. Voor dit recept vier in totaal. Breek de eitjes nu voorzichtig een voor een boven zo’n kommetje in de pan. Laat nu op laag vuur rustig verder sudderen tot je eitjes gaar zijn. Haal de laurierblaadjes uit de pan. Bestrooi met wat fijngesneden koriander of peterselie en serveer met stevig brood (al dan niet geroosterd).

Bom apetite!

Variatietips: gaar wat kleine blokjes aardappel met de tomaat mee voor een iets substantiëler gerecht. En/of bak wat in stukjes gesneden chouriço mee met de ui.

Tomatada à Alentejana

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.