Recept: Rolo de Carne com Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens in het zonnetje te zetten. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken!

Deze week maken we er een vleesgerecht (rollade) mee. Door kastanjes te gebruiken geven we er een heerlijk herfstig tintje aan. Al misstaat deze Rolo de Carne com Castanhas ook zeker niet in de wintermaanden of op de kersttafel.

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.

Ingrediënten

1 runder- of bavette rollade (ruime kilo)
600 gram kastanjes (gekookt en gepeld)
150 gram gerookt ontbijtspek
2 uien
4 tenen knoflook
witte vermout (bianco)
2 à 3 laurierblaadjes
boter
zout & peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Laat allereerst de rollade op kamertemperatuur komen.

Snijd de bovenkant van een knoflookbol, zodat de teentjes zichtbaar zijn. Zet de bol in de schaal en bestrijk met wat olijfolie. Pof nu zo’n 20 minuten op 200 graden. Haal hem vervolgens uit de oven en laat de knoflook afkoelen. Duw als de knoflook voldoende is afgekoeld de tenen knoflook eruit. Gebruik er ongeveer vier voor dit recept en bewaar de rest voor wat anders lekkers.

Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water, met een theelepel anijszaad, op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer 20 minuten koken. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang voor nieuwe. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Of gebruik diepvries of gegaarde kastanjes uit de supermarkt, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen.

Draai de oven terug naar 140 graden.

Pak een ruime ovenschaal en bekleed deze vast met aluminiumfolie. Verwijder voorzichtig het elastiek van de rollade en vouw/rol het vlees open tot je een plat stuk rundvlees hebt. Bestrooi lichtjes met wat zout en versgemalen zwarte peper. Prak je vier tenen knoflook fijn en smeer uit over het vlees. Beleg vervolgens de binnenkant met het gerookte ontbijtspek. Snijd de helft van de kastanjes in kleine stukjes en strooi uit over het spek.

Snijd de uien in halve maantjes en leg op het aluminiumfolie in de ovenschaal. Voeg hier 2 a drie laurierblaadjes aan toe en besprenkel met wat witte vermout en olijfolie. Ook de rest van de kastanjes kan erbij in de ovenschaal (in zijn geheel of gehalveerd).

Rol nu voorzichtig je vlees weer op tot een rollade. Zet vast met bindgaren (opbindtouw), zodat de rol zijn vorm niet verliest en niet openvouwt in de oven. Breng op smaak met wat zout en peper en bestrijk met olijfolie en/of boter. Leg je gevulde rollade op de uien en kastanjes in de ovenschaal. Bak op 140 graden in ongeveer 60 tot 75 minuten rosé. Check met een vleesthermometer of het vlees klaar is. Haal dan de ovenschaal uit de oven en laat je Rolo de Carne com Castanhas, afgedekt met aluminiumfolie, voor het serveren ongeveer 10 minuten rusten. Lekker met batatas a murro!

Bom apetite!

Tips: je kunt de rollade de dag van tevoren al klaarmaken. Bak hem dan uiteraard nog niet, maar bewaar hem afgedekt in de koelkast tot je hem gaat gebruiken. Je kunt de aardappeltjes ook mee garen in de ovenschaal van de rollade. Dat hoeft niet perse apart.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.