Recept: Torta de Amêndoa

Torta de Amêndoa

Eén van de bekendste bomen van de Algarve is de amandelboom. De amandel wordt dan ook veel gebruikt als basis voor verschillende zoetigheden (doces regionais algarvios). Deze Torta de Amêndoa is een van de vele recepten met die amandelen in de hoofdrol. Een lekkernij die je met grote regelmaat ziet liggen bij de pastelarias in…

Lees verder

Recept: Bolo de Figos Secos

Bolo de Figos Secos

Ik had een hele tijd terug alweer twee kilo gedroogde vijgen gekocht voor een recept. Uiteraard had ik daar geen twee kilo voor nodig, dus stond dit recept al langer op de planning om eens te maken. Deze bolo de figos secos (gedroogde vijgen taart) smaakt naar de Algarve en is heerlijk smeuïg! Met knapperige…

Lees verder

Recept: Bolo de Batata Doce & Canela

Bolo de Batata Doce & Canela

Daar is tie weer, de zoete aardappel! Ik heb al een aantal recepten met deze groente voorbij laten komen, want je kunt er alle kanten mee op. Of je nou iets zoets of hartigs wilt maken. In Portugal zul je het dan ook regelmatig op de kaart tegenkomen. Dit keer bak ik er een cake…

Lees verder

Recept: Torta de Alfarroba & Laranja

Torta de Alfarroba & Laranja

De torta de alfarroba is een nagerecht dat je vooral op de menukaart tegenkomt in de Algarve. Het is een zoetigheid op basis van de vele johannesbroodpitten die in de regio worden verbouwd. Vaak zijn deze toetjes in combinatie met sinaasappel, honing en/of amandelen, die uit dezelfde regio komen. Alfarroba (johannesbrood) doet denken aan cacao…

Lees verder

Recept: Tarte de Cenoura & Laranja

Tarte de Cenoura & Laranja

Vandaag maken we een soort cake met als hoofdingrediënten wortel en sinaasappel. Deze Tarte de Cenoura & Laranja is een wat vochtige cake. Je kunt hem uiteraard in elke gewenste cakevorm maken, maar ik heb een rechthoekige brownievorm gebruikt. Ook kun je ervoor kiezen om hem voor een luxueuzer gevoel af te maken met een…

Lees verder

Recept: Bolo de Cenoura & Laranja

Bolo de Cenoura & Laranja

De lente staat voor de deur! Dus maken we een zonnige cake met als hoofdingrediënten wortel en sinaasappel. De basisstructuur van deze Bolo de Cenoura & Laranja lijkt op biscuit gebak. Het heeft een andere substantie dan een Hollandse cake. Hij is daardoor vrij licht en toch vochtig. En door het gebruik van wortel en…

Lees verder

Recept: Bolo de Medronho & Batata Doce

Bolo de Medronho & Batata Doce

De zoete aardappel is supergezond en een interessant alternatief voor de normale pieper. In Portugal zijn ze al jaren fan van deze variant. Daar liggen ze standaard bij de groenteboer, op de markt en in de supermarkt. Zoete aardappel leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. Je ziet het vooral aan de westkant…

Lees verder

Recept: Tarte Três Delícias do Algarve

Tarte Três Delícias do Algarve

De typische smaken waar de regio bekend om staat samengevoegd in een goddelijk taartje. Er worden regionale producten, zoals vijgen, johannesbrood en amandelen gebruikt. De verrassing (voor mij) in dit recept was de witte chocolade, die had ik niet verwacht. In de Algarve kom je hem ook vaak tegen als nagerecht. Hij is vrij machtig,…

Lees verder

Recept: Pão de Ló de Chocolate

Pão de Ló de Chocolate

Het is intussen alweer even geleden, maar wij aten ooit een goddelijk lekkere pão de ló de chocolate tijdens een festival in de Algarve. Pão de ló is een luchtige en bij voorkeur vochtige eiercake. Na mijn recept voor de gewone pão de ló had ik beloofd ook nog eens het recept voor de chocolade variant te delen….

Lees verder

Recept: Tarte de Requeijão com Doce de Abóbora

Tarte de Requeijão com Doce de Abóbora

Herfst betekent pompoenen in overvloed! Dus leent deze tijd zich uitstekend om weer eens iets te maken waar het om deze oranje rakkers draait. Al heb je dit keer niet perse een verse nodig… Ik deelde al eens eerder een aantal recepten met pompoen, maar we maakten er nog niet eerder een taart mee. Tot vandaag!…

Lees verder

Recept: Semifrio de Caramelo

Semifrio de Caramelo

Speciaal voor Vaderdag aanstaande zondag maken we taart! Dit is mijn vaders favoriete taartje in Portugal. Niks mis met een pastel de nata bij de koffie, maar soms is een stuk taart ook lekker. Het is tenslotte vakantie, nietwaar?! Een vakantie naar Portugal zit er helaas niet in dit jaar, dus breng ik een stukje…

Lees verder

Recept: Bolo de Mel da Madeira

Bolo de Mel da Madeira

Ik heb weer een leuk projectje voor het weekend! De herfst/winter is in het land, dus tijd om iets te bakken wat bij deze jaargetijden past. We gaan een ‘cake’ maken met specerijen die passen bij de koudere maanden van het jaar: kaneel, kruidnagel en anijs! Het heet een bolo de mel en komt oorspronkelijk…

Lees verder

Recept: Torta de Laranja

Torta de Laranja

Niks mis met een glaasje versgeperst sinaasappelsap in de ochtend als je het mij vraagt. Maar de Portugezen zijn nou eenmaal een volk van zoetekauwen, dus… Hier een, stukje minder gezond, alternatief om je appeltjes van oranje te gebruiken. Deze Torta de Laranja is een Portugese lekkernij die je volop tegenkomt in de lokale pastelarias….

Lees verder

Recept: Tarte de Grão de Bico

Tarte de Grão de Bico

Kikkererwtentaart?! Ja, dat lees je goed! Vandaag maken we taart van kikkererwten. De meeste mensen kennen ze van hartige gerechten, maar je kunt er ook prima zoete dingen mee bakken. Ik gaf ook al eens een recept voor witte bonen taartjes, hartstikke lekker! Natuurlijk gaat er naast gezonde groente ook een lading suiker in. Dus…

Lees verder

Recept: Bolo de Laranja com Vinho do Porto

Bolo de Laranja com Vinho do Porto

Bijna iedereen maakt wel eens cake, toch? Misschien gebruik je je oma’s geheime recept of ben je niet zo’n bakker en komt hij standaard uit een pakje? Met dit Portugese recept geef je net eens een iets andere draai aan die Hollandse plak cake. Dus krijg je visite of bak je gewoon graag in het…

Lees verder