Castelo de Almourol

Over dit kasteel heb je eerder eens, heel kort, iets kunnen lezen. Hij staat namelijk in mijn rijtje van de tien mooiste kastelen van Portugal. Misschien vraag je je af hoe hij daar terecht kwam? Dat doe ik vandaag uit de doeken. Dit is namelijk niet zomaar een kasteel. Het Castelo de Almourol staat op een speciale locatie, 18 meter boven zeeniveau. Je vaart er alleen met een bootje naartoe om het te bezoeken. Nieuwsgierig geworden?

Als je op het eilandje aankomt ligt daar, verscholen achter het riet, en te midden van gigantische cactussen waar je voor kwam, het kasteel. Natuurlijk staat het op het hoogste punt van het eiland, dus je moet wel even een aantal trappen op ploeteren voor je er bent. Maar het is de bescheiden klim meer dan waard. Juist omdat het kasteel zo afgelegen ligt vind je er weinig poespas omheen. De muren en stenen spreken voor zich. Je kunt onbekommerd de trappen, kasteelmuren en de toren beklimmen en bezichtigen.

Castelo de Almourol

Door de strategische ligging, midden in de rivier de Taag, heb je van elk punt een schitterend uitzicht op de omgeving. Dit was namelijk geen kasteel waarbinnen zich een volledig stadsleven afspeelde, maar een uitkijkpost ter bewaking van de rivier. Het werd gebouwd door de Orde van de Tempeliers, die het gebied tussen de rivieren Taag en Mondego moesten beschermen tegen de Moren. Het was toentertijd onderdeel van de “Linha do Tejo”. Later deed het kasteel ook dienst als controlepost voor handelswaren die de rivier over werden gevaren.

Castelo de Almourol

Het Castelo de Almourol is een van de meest representatieve voorbeelden van de militaire architectuur uit die tijd. Het beschikt over negen ronde torens aan de buitenzijde. In de dertiende eeuw bestond het kasteel al onder de naam Al-morolan (hoge steen). Naar aanleiding daarvan zou je denken dat daar de huidige naam vandaan komt. Maar toch is men hier niet zeker van. Er zijn nog talloze andere, ook plausibele, opties. Qua stijl zie je dezelfde architectonische kenmerken terug in het kastelen van Idanha, Monsanto, Pombal, Tomar en Zêzere. Deze zijn allen gebouwd in hetzelfde tijdperk.

Castelo de Almourol

Het eilandje zelf is maar 310 meter bij 75 meter, de enige reden om het te bezoeken is dan ook het kasteel. Boven in de binnenste toren bevindt zich een kleine tentoonstelling met informatie over de geschiedenis van het kasteel. Het bootje vaart, in en paar minuten, heen en weer tussen het opstappunt en het eiland. Dus als je klaar bent met rondkijken in het kasteel hoef je nooit lang te wachten op je ritje terug. Ben je in de buurt breng dan zeker ook een bezoek aan dit speciaal gelegen kasteel. Waar heb je anders zo’n spectaculair uitzicht over de rivier?!

Kaartjes (inclusief boottripje) kosten €4,00

Openingstijden:
Zomer
01 maart – 30 september
van 10:00 tot 12:20 uur en van 14:30 tot 18:20 uur
In maart en april gesloten op maandag.

Winter
01 november – 29 februari
van 10:00 tot 12:20 uur en van 14:30 tot 16:40 uur
Gesloten op maandag.

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.