Hoe vier je je Alentejaanse verjaardag? Het is weer zover. Het gebeurt ieder jaar en ja, soms heb ik er gewoon geen zin in: De Verjaardag. Al eind mei vroegen de vrienden wat ik met mijn verjaardag ging doen. Mijn antwoord was kort: NADA.
De kop stond er niet naar. De aandacht moesten we verdelen tussen de ouderdomstrubbels van mijn ouders 2300km verderop en onze vakantiehuizen met zwembad onder de Portugese zon. Gelukkig heb ik een fantastische zus en twee geweldige broers zodat mijn inbreng rondom de zorg voor mijn ouders beperkt kon blijven tot wat gezamenlijk overleg en een weekend naar het thuisland. Ondertussen loopt ons vakantiebedrijf gewoon door want Het Portugese Hoogseizoen is allang begonnen. Onze luxe vakantiehuizen met zwembad en de heerlijke, romantische herdershutten zijn al goed bezet. Het leukste werk van de wereld, nu ook even het drukste werk. Op mijn verjaardag zou het één dag rustig zijn.
De vrienden reageerden in mineur, begrijpelijk want ik ben natuurlijk een supergezellige gast als ik het druk heb.

Zwembad en Poolhouse van O Vale Da Mudança
Portugese gastvrijheid, wat wordt het menu: verse vis, porco preto, cabrita of een malse steak?
We waren beiden toe aan rust. Dat is het nadeel van iedere keer jarig zijn, je wordt ook steeds ouder met dito behoeftes. Gelukkig was het zondag en stil. Ik moest om 11 uur klaar staan (van Margriet), in de gezamenlijke agenda stond iets met almoço*, ergens….
Terwijl ik mijn tanden stond te poetsen mijmerde ik over de restaurantjes in Ferreira do Alentejo. Wat zou een leuke eetgelegenheid zijn om romantisch met z´n tweetjes te lunchen? Ik liet in gedachte een paar van onze favoriete eethuizen de revue passeren en vroeg me ondertussen af in welke culinaire specialiteit uit onze regio, Baixo Alentejo, ik op deze stille zondag zin zou hebben:
Een heerlijk malse bife marmoreada of een polvo frito
Specialiteiten uit “De Stippentent”, een bijnaam die we ooit aan dit restaurant gaven omdat de eigenaar, lang geleden, op zeer creatieve wijze alle muren van zijn etablissement voorzag van gekleurde kwastafdrukken ter decoratie. Op deze manier hoefde hij maar 1 pot verf te kopen. Inmiddels is het opnieuw ingericht en een van de best draaiende eetgelegenheden in ons stadje. In corona-tijd verzon deze ondernemende restauranteigenaar om het eten buiten te serveren en bouwde zijn geasfalteerde parkeerplaats om tot een supergezellig, bijna exotisch terras.

Een lichte salade van kikkererwten of heerlijk gegrilde Porco Preto?
Bacalhau com natas
Is op deze mooie zondag ook geen gekke keuze. Misschien toch maar naar Paulouca. Haar naam is een samenvoeging van Paula en louco*. Ze is dan ook gek op koken in haar typisch Portugese restaurant met TL-verlichting en tegeltjes tegen de muur. Haar specialiteit: een fameuze Bacalhau com Natas e Delicias is superlekker. We komen hier al vanaf de eerste keer dat we dit kleine en vriendelijke stadje leerde kennen en worden altijd zeer hartelijk begroet, of we nu komen eten of elkaar in de supermarkt tegen komen.
Estuve de cabrita
Is een ander favoriet gerecht van ons. Het is de specialiteit van een restaurant waar je in de parkeervakken in de straat aan geïmproviseerde picknicktafels kunt eten terwijl de TV dagelijks aan de buitenmuur wordt gehangen zodat je voetbal kunt kijken… gelukkig kun je ook binnen eten.
Wil je meer suggesties voor een leuke, culinaire Portugese lunch in Ferreira do Alentejo?
Hoe leuk is het als je bij Nederlandse eigenaren een vakantievilla of een herdershut boekt, heerlijk kunt genieten van de landelijke omgeving en de stilte van de natuur en ook nog eens een prachtige lijst met lokale eettentjes, eigen ervaring en uitleg krijgt. Boek nu zo´n rustgevend vakantieverblijf bij O Vale Da Mudança en ervaar de geneugten van de originele Alentejaanse keuken.

Of wordt het verse vis van de barbecue en een heerlijke witte wijn?
Maar oei, wanneer is het lunchtijd in Alentejo (en de rest van zonnig Portugal)?
Standaard tussen 13u00 en 15u00, schiet mij te binnen en spoel mijn tandenborstel onder de kraan. Er moet dus nog wat vervoer plaats vinden was mijn simpele conclusie. Strand van Melides, Villa Nova de Milfontes, Albernao, Alcaçer do Sal, Lissabon het waren zomaar ideeën die me te binnen schoten. Plaatsen met leuke, gezellige eetgelegenheden die een iets uitgebreidere keuken hebben op 30 tot 60 autominuten bij ons O Vale Da Mudança, vandaan.
Er schiet een blauwe auto langs het badkamerraam. “Nee hè, onverwacht bezoek”, denk ik nog. Net nu we weg willen… Ik poets nog ff door, misschien legt Margriet de plannen uit en stuurt ze ze weg. Ik heb mijn glazuur volledig van mijn tanden gepoetst als het eurootje valt: we worden ontvoerd. Er volgde een wilde slingertocht van noord, noordwest (wat nog een vijfde optie opleverde in mijn waar-gaan-we-heen horeca-brein) naar ineens zuid en later “moet ik nu naar oost of toch rechtsaf”. We waren een gezellige driekwartier verder toen mij iets begon te dagen.

De grillig uitgesleten kust bij het vissersdorp Vila Nova de Milfontes.
Vila Nova de Milfontes: visliefhebbers opgelet!
Waar denk je dat we heen gaan, was de plaagvraag van de “ontvoerders”. Ik riep Villa Nova de Milfontes. Er viel een vertwijfelde stilte. Ik las er een onbedoelde bevestiging in. Er bleven nog 2 suggesties over.
Het werd uiteindelijk de houten strandtent met prachtig uitzicht op de rotsachtige kust van de Atlantische Oceaan. De catch-of-the-day, in ons geval 2 stevige robalos, wordt in de authentieke Portugese buitenkeuken er op een grote churrasquera* vers gegrild. De heerlijke geuren van de gegrilde vis, de zeebries, de zon en niet te vergeten de wijn maakten deze Alentejaanse verjaardag tot een onvergetelijke culinaire en amicale ervaring.
O Vale Da Mudança: Jouw gids naar de beste eetgelegenheden
Ben je nieuwsgierig geworden naar meer? Neem dan contact op met O Vale Da Mudança. We vertellen je graag alles over de streek en de ontelbare gastronomische verrassingen die hier op je wachten. We delen de beste tips met je, zodat je tijdens je verblijf bij ons zeker weet dat je de lekkerste adresjes ontdekt.

Het was een heerlijke en gezellige lunch, behalve voor de Robalos
almoço* = lunch; louco* = gek; churrasquera* = barbeque
Margriet en ik (Wiro) zijn sinds 2006 eigenaar van een uniek stuk Alentejo: o-vale-da-mudança. We wonen er vanaf 2008. Vind je het leuk om ons spoor te volgen of meer te weten over de vakantiehuizen, dan kun je de verhalen lezen die we publiceren op onze blog “Limonada”. Daarnaast is er de maandelijks terugkerende blogserie “kronkelpad” op Saudades de Portugal, iedere vierde donderdag van de maand. Ik vind het erg leuk als je hieronder een reactie plaatst.












Wat schets je weer een heerlijk sfeertje, Wiro!
Wij hebben ook zalige herinneringen aan die ‘houten strandtent’.
Met veel plezier en een beetje melancholie gelezen.😘
Hi Marloes, jaaa, leuk is die hè. Tijd om weer eens met elkaar daarheen te gaan 🙂
Dat zijn heel veel leuke en lekkere tips!
Hi Carla, absoluut! Zeker een rede om weer eens deze kant op te komen 🙂
Krijg er gewoon trek van.
Hi Sonja, top 🙂 ! en we hebben nog meer tips.