De deur van verraad en de deur van de zon

Al veertien Portugese legendes kwamen de afgelopen maanden voorbij en nog altijd is de voorraad onuitputtelijk. Maar we vinden dat het weer eens tijd is voor iets nieuws en vijftien is een mooi rond getal, dus vandaag vertel ik (voorlopig in ieder geval) het laatste mooie verhaal uit Portugal. Hiervoor reizen we naar het noorden, naar de stad Bragança…

“Vroeger lag op de plek van de huidige stad Bragança een dorp met de naam Benquerença. Hier stond een kasteel waarin een mooi prinses woonde. Ze had haar beide ouders verloren en werd opgevoed door haar oom, de kasteelheer. Op een dag ontmoette de prinses een knappe, maar arme jongeman. Ze werden verliefd, maar ze wisten dat de rijke kasteelheer nooit in zou stemmen met hun liefde. Daarom besloot de jongeman dat hij eerst rijk moest worden en hij trok het land in op zoek naar rijkdom. Hij beloofde de prinses terug te keren zodra hij voldoende rijkdom had vergaard om haar hand te vragen.

De oom van de prinses zocht naar een eigen geschikte partner voor zijn nichtje, maar de prinses wees iedereen af. Ze wachtte immers op haar grote liefde. Haar oom werd ongeduldig en gaf de prinses opdracht de trouwen met zijn beste kandidaat, een rijke, bevriende edelman. Maar de prinses vertelde de edelman dat ze al tien jaar wachtte op iemand anders en niet met hem zou trouwen.

De oom was furieus toen hij dit hoorde en besloot zijn nichtje een lesje te leren. Hij verkleedde zich als een spook en ging ’s nachts door één van de twee deuren de kamer van de prinses binnen. Hij zette een enge stem op en vertelde haar dat hij de geest van haar grote liefde was. Hij waarschuwde haar dat ze voor eeuwig verdoemd zou zijn als ze niet zou trouwen met de man die haar oom voor haar had uitgekozen.

Plotseling opende de andere deur van de kamer zich en scheen, hoewel het nacht was, een zonnestraal op het spook. De prinses zag dat het geen spook was, maar haar oom. Ze zei hem dat ze nooit met de edelman zou trouwen en sloot zich op in haar kamer. Gedurende haar hele leven bleef ze in de toren en tot de dag van vandaag worden de deuren in de toren de Deur van Verraad en de Deur van de Zon genoemd.”

Wil je deze toren bekijken? Ga dan naar het Castelo de Bragança, waar zich aan de noordkant de zogenaamde Torre da Princesa bevindt.