De Wijnregio van Zon, Zee en Strand…

Het weerbeeld is helaas niet helemaal in lijn met deze blog, het is 31 maart als ik dit schrijf en het sneeuwt, de temperatuur hikt tegen de vier graden aan en de wind is waterkoud. Jammer, ik laat me er niet door weerhouden. Deze keer op het programma: de Algarve.

De Algarve, een regio waarbij de meeste Nederlanders denken aan zon, zee en strand. Met deze gedachtegang is helemaal niks mis. De Algarve heeft prachtige stranden, een overvloed aan mediterrane zonneschijn en een hemelbestormende kustlijn. Vanaf het strand uitkijkend over de prachtige wateren van de Atlantische Oceaan vergeet je bijna dat het achterland van deze stranden een klassieke wijnregio betreft.

De Wijnregio van Zon, Zee en Strand…

Tussen de glooiende heuvels en prachtige vergezichten vind je een overvloed aan oude en nieuwe wijndomeinen. Het gematigde klimaat van de regio en de constante zonneschijn creëren de ideale locatie voor het verbouwen van druiven. Wijnbouw in de Algarve is net zoals de rest van Portugal een antieke aangelegenheid. De Feniciërs zijn drieduizend jaar geleden al begonnen met het opzetten ervan. Qua geschiedenis heeft de Algarve, na de Moorse invasie het langst droog gestaan. Dit mag de pret echter niet drukken, want ook deze regio mag gerekend worden tot een echte antieke wijnregio met een schat aan wijncultuur en historie.

De Algarve, op ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Lissabon, hebben we de afgelopen jaren leren kennen als vakantiebestemming en golfparadijs. Het onroerend goed groeide hier als paddenstoelen uit de grond ten koste van o.a. landbouwgrond. Ook oude wijngaarden moesten het ontgelden, de huizenmarkt was booming en leverde aanzienlijk meer op dan een paar trosjes druiven.

Vanaf 2008 kreeg de onroerend goed sector meerdere klappen te verduren en werd de expansiedrift een halt toegeroepen. Daarnaast zorgde nieuwe wetgeving omtrent ruimtelijke ordering ervoor dat landbouw weer bestaansrecht kon genieten.

De Wijnregio van Zon, Zee en Strand…

Net zoals meerder wijnregio’s in Portugal is de Algarve ingedeeld in vier verschillende DOC’s (gebieden met beschermde oorsprongsbenaming). Namelijk; Lagos, Portimão, Lagoa en Tavira. Naast de DOC herkomstbenaming (DOP) is er ook een regionale appelatie. In deze regionale appelatie heb je als wijnmaker minder last van regeltjes en mag je meerdere druivenrassen gebruiken.

Met een schat aan boutique wijnhuizen vind je hier tegenwoordig meer dan 2.000 wijngaarden. Deze wijngaarden worden tegenwoordig bestierd door meer dan 30 wijnproducenten.

Hoewel in de Algarve zowel witte als rode wijnen worden geproduceerd, staat de regio vooral bekend om zijn rode wijnen. Dit kan overigens de komende jaren veranderen, de witte wijnen uit deze regio genieten steeds meer aanzien. Elke DOC heeft zijn eigen regeltjes waarbij we een grote mate van overlap zien. Zo is in elke DOC een minimaal alcoholpercentage van 11,5% voor de witte wijnen en 12% voor de rode wijnen voorgeschreven. De opbrengst per hectare mag in elke regio niet boven de 60 hectoliter per hectare zitten (wat al een flinke sloot aan sap is).

De Wijnregio van Zon, Zee en Strand…

In de meeste gevallen moet de witte wijn voor minimaal 70% bestaan uit Síria (die lokaal ook wel Roupeiro of Crato branco wordt genoemd) en Arinto. In de DOC Lagos komt hier nog het druifje Malvasia Fina bij, deze druif zorgt voor een extra warmte in de smaak met tonen van tropisch fruit.

Bij rood zien we de druivenrassen Negra Mole (bekend van de Madeira), Trincadeira en Castelão voorbij komen. De blauwe druiven doen het natuurlijk goed in dit gematigde en warme klimaat. Weinig negatieve variabelen zorgen er in deze regio voor dat elke jaargang een uitstekend resultaat biedt. Houtrijping is in deze regio van oudsher geen gewoongoed, toch zijn er steeds meer producten die hier gebruik van maken. Sommige laten zich leiden door de stijl van de nieuwe wereld, andere behouden wat meer karakter.

Vooral vanaf het jaar 2000 zie je een nieuwe generatie wijndomeinen ontstaan in deze regio. Een persoonlijke favoriet is Quinta dos Vales, niet qua etiketten overigens…. die zijn niet helemaal naar mijn smaak. Quinta dos Vales is in 2007 begonnen met wijnbouw en maakt pure en verfijnde wijnen. Het kwaliteitswijnhuis Quinta João Clara is in 2006 begonnen en bezit ongeveer 14 hectare wijngaarden. Ook grote wijnbedrijven als Casa Santos Lima (afkomstig uit de regio Lissabon) hebben hier tegenwoordig wijngaarden waarop ze zeer commerciële wijnen maken met een eigen karakter.

De Wijnregio van Zon, Zee en Strand…

Helaas zijn er ook een aantal wijnproducenten weer gestopt met wijnmaken, enige tijd geleden dronk ik nog een 100% Syrah van één van deze producenten. Eeuwig zonde, want die wijn was uitstekend gemaakt.

Alles bij elkaar is dit een regio om rekening mee te houden. Het wijntoerisme zal hier de komende jaren verder uitgroeien en toeristen zullen de kennis en smaak meenemen naar huis. De Algarve zal in de toekomst meer en meer als wijnregio bekendheid genieten. Dit is een goed vooruitzicht voor onder andere de lokale gastronomie en de complete vakantiebeleving. Net zoals de Languedoc in Frankrijk is en wordt dit een regio waarbij je de complete mediterrane cultuur van eten en drinken lokaal kunt betrekken. Een mooi vooruitzicht lijkt mij; helemaal op deze koude en gure dag, eind maart in Nederland. Al is het alleen om mij even te laven aan de gedachte van een glaasje wijn op een zonnig strand in de Algarve.


Remmer is eigenaar van het Woerdens Wijnhuis en werkzaam geweest in de Portugese wijnwereld. Verder verzorgt hij wijnproeverijen, cursussen en wijnevenementen als de WIJNHall.