Kurk op je camera

Denk je aan Portugal, dan denk je aan kurk. Nou ja… misschien niet meteen, maar als grootste kurkproducent ter wereld, zijn de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van kurk worden van oudsher vooral veel wijnstoppen gemaakt. Maar nu de schroefdop aan terrein wint, ontstaan er andere ideeën voor dit materiaal. Bijvoorbeeld deze fantastische Lomography camera’s.

Fotografie en mooie spulletjes zijn twee dingen waar ik erg van houd. Als deze twee zaken samenkomen, ben ik dubbel zo blij. Dit gebeurde toen ik deze analoge camera’s met kurk tegenkwam. Ik bedoel, hoe leuk zijn die?! En je maakt er ook nog Lomography polaroids mee, dus hij ziet er niet alleen stoer uit.

Lomografie is een bepaalde techniek in de analoge fotografie. Het motto van lomografie is “Don’t think, just shoot!”. Van oorsprong een Russisch merk, dat door de jaren heen is uitgegroeid tot een begrip in de fotografiewereld dat wereldwijd een enorme aanhang heeft. Er bestaan 10 gouden regels binnen de lomography:

  1. Neem je camera overal mee naartoe
  2. Gebruik ‘m altijd, dag en nacht
  3. Lomografie is een deel van je leven
  4. Oefen met opnames uit de losse hand
  5. Ga zo dicht mogelijk bij het onderwerp staan
  6. Denk niet na
  7. Wees snel
  8. Je hoeft niet van tevoren te weten wat er op de foto staat
  9. Achteraf trouwens ook niet
  10. Maak je niet druk over deze regels

Deze “regels”, plus dat de camera’s niet schrikbarend duur zijn, maken dat ze geschikt en toegankelijk zijn voor iedereen. Je hebt al zo’n leuke kurken camera voor onder de 100 euro! Om het 20-jarig bestaan te vieren hebben ze vier speciale edities gemaakt van de meest populaire modellen. Omdat verjaardagen doen denken aan champagne en kurk (ik zou zeggen taart en vlaggetjes…), hebben de makers ervoor gekozen de camera’s met kurk te bekleden.

In Portugal is er een actieve lomografie gemeenschap. Ze noemen zich de Embaixada Lomográfica en hebben winkels in Lissabon (op de Rua dos Fanqueiros 77, iedere dag van 10.00 tot 19.30) en Porto (op de Praça Carlos Alberto 121, van 10.30 tot 19.00, behalve op zondag). Je kunt hier van alles kopen rond lomografie, ziet allerlei prachtige foto’s die zijn gemaakt met deze techniek en kunt je eigen foto’s laten ontwikkelen. Ook worden er workshops gegeven en andere evenementen georganiseerd. In Porto vind je ook een café, waar je tot 02.00 s’nachts terecht kan. Klik hier voor meer info of hier voor de Facebook.

Heb je interesse in artikelen van kurk, waaronder deze briljante camera, neem dan hier eens een kijkje. Wil je meer informatie over de verschillende Lomography camera’s in het algemeen klik dan hier.