De Veelzijdigheid van Kurk: Interieur

Kurk: één van de belangrijkste exportproducten van Portugal. Over de vele kurkeiken in Portugal en hoe daar uiteindelijk kurken voor wijnflessen mee worden gemaakt vertelden we je al eens. Nu de kurk steeds meer plaats maakt voor de schroefdop zoekt Portugal naar andere doeleinden voor dit veelzijdige materiaal. Zo zien we steeds meer kurktoepassingen in interieur. Hele gave dingen zijn daar mogelijk! Vandaag laat ik je enkele opties zien.

Kurk aan je muur

Pak eens goed uit en kies voor een wandje van kurk. Op de foto boven het artikel zie je een fantastische voorbeeld. Het voegt gelijk een dosis warmte toe aan je interieur! Denk aan een mooie feature wall, een prikbord (ideaal voor een werkplek) dat een gehele muur bedekt, etc. Er bestaat zelfs behang van kurk. Geïnteresseerd? Op deze website vind je vele mogelijkheden.

De vloer

Als het op de wand kan, dan kan het ook op de vloer. Zelfs in Nederland kun je zo’n vloer laten leggen. Gemaakt van 100% Portugese kurk natuurlijk! Er is zoveel vraag naar dat er verschillende aanbieders zijn. Het heeft namelijk vele positieve eigenschappen (isolatie, milieuvriendelijk, geluiddempend, etc.). Weer eens wat anders dan laminaat.

Interieur accessoires

Wil je wat voorzichtiger het kurk introduceren in je interieur, dan kun je misschien beginnen met enkele accessoires. Er is ontzettend veel mogelijk, maar mijn eigen favoriet zijn de krukjes/bijzettafeltjes. Ze zijn gemaakt door de Engelse industrieel ontwerper Jasper Morrison. Zelfs bij de IKEA kun je krukjes in dit materiaal vinden.

Lampen

Kurk leent zich ook uitstekend om verlichting van te maken. Overal zie je voorbeelden gemaakt van het duurzame, warme en geluiddempende materiaal. De lamp Pinha bijvoorbeeld, is geheel naar eigen wens aan te passen, aangezien je zelf een lampenkap kunt ontwerpen/maken. Je zet hem vast met de punaise (die zit er dus niet voor niets). Of je laat hem gewoon zo. Allerlei lampen van kurk vind je hier.

Natuurlijk zijn dit lang niet alle mogelijkheden om kurk te gebruiken. Neem maar eens een kijkje bij het Nederlandse bedrijf Artinato! Hier zijn ze fan van Portugal, het mooie land, de geweldige markten en het lekkere eten. Maar vooral fan van de mooie kurkproducten die ze er maken. Dit komt voort uit een passie voor handgemaakte, duurzame, ambachtelijke producten. De naam Artinato komt dan ook van het Portugese woord Artesanato. Dit betekent ambachtelijk gemaakt handwerk.