Recept: Leite Creme

Het is bijna weekend! Jezelf of iemand anders eens lekker verwennen met een zelfgemaakt toetje? Probeer dan eens Leite Creme. Een lekker Portugees nagerecht dat een beetje tussen crème brûlée en vla inhangt qua smaak en consistentie. Wel een stuk minder bewerkelijk dan Crème Brûlée, dus ook voor de beginnende kok goed te doen! Heerlijk om met je lepel door dat knapperige laagje te bikken, pure verwennerij als je het ons vraagt!

Leite Creme

Leite Creme

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 6 Stemmen
Categorie: – NagerechtenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 liter melk (vol, halfvol, mager)

  • 150 gram suiker

  • 1 citroen

  • 1 à 2 kaneelstokjes

  • 60 gram bloem (twee eetlepels maizena kan ook)

  • 6 eidooiers

Bereiding

  • Doe de melk in een steelpannetje en voeg daar de kaneelstokjes en de schil van de citroen aan toe. De makkelijkste manier om citroenschil zonder het bittere wit te krijgen is door een dunschiller te gebruiken. Op die manier pel je de citroen als het ware en krijg je mooie dunne schillen en kan de smaak goed in de melk trekken. Zodra je melk kookt, haal je de kaneelstokjes en citroenschil eruit.
  • In een ander steelpannetje mix je de suiker met de bloem (gebruik maizena voor een glutenvrije variant) en hier voeg je beetje bij beetje, al roerende, je kokende melk aan toe. Zodra alles goed gemengd is zet je de pan terug op het vuur om het wat in te dikken. Zodra je de gewenste dikte hebt voeg je de los geklopte eidooiers één voor één toe, ook dit weer zonder te stoppen met roeren. Als alle dooiers erdoor zijn geroerd nog een minuut of 2 door laten koken (blijven roeren).
  • Haal je pan van het vuur en giet het mengsel in platte, ondiepe schaaltjes. Denk aan hoe crème brûlée wordt geserveerd en je zit goed! Mocht je grotere hoeveelheden maken, misschien krijg je bezoek, giet het dan in een grote ondiepe schaal. Nu laat je het rustig afkoelen en daarna kan het in de koelkast. Vlak voor het serveren haal je het uit de koelkast en strooi je er een dun laagje rietsuiker overheen. Zet er dan een crème brûlée brander op voor een mooi donker en knapperig laagje. Smullen maar.
  • Mocht je het recept proberen met sojamelk of amandelmelk? Ik hoor graag hoe dat uitpakte! En voor de koffieliefhebbers onder ons (I confess) er bestaat ook een Leite Creme de Café.

    Leite Creme
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!