Recept: Tarte de Natas

In Portugal wordt veel natas, oftewel slagroom, gebruikt in de keuken. Of het nou om hartige of zoete gerechten gaat, het zijn vaak ware caloriebommen. Favoriet onder de Portugezen en zo op zijn tijd best eens lekker. Vandaag een Portugese slagroomtaart, tarte de natas. Totaal verschillend van de Hollandse variant, maar zeker niet minder smakelijk. Eigenlijk is hij stukken lekkerder dan de slagroomtaart zoals we die hier kennen. En super makkelijk om zelf thuis eens te maken!

Je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig en er komt geen oven aan te pas! Daardoor ook erg geschikt om samen met kleine kinderen te maken. Dit recept met Bolachas Maria is typisch Portugees. Bevalt de taart, dan kun je er een volgende keer misschien eens een eigen draai aan geven door andere koekjes te gebruiken. Tip: snijd niet te grote punten af, hij is behoorlijk machtig.

Ingrediënten

1 blikje gecondenseerde melk
2 bekertjes slagroom à 250 ml (evt. light)
4 blaadjes gelatine
1 rol Maria biscuitjes (plus wat extra voor de topping)
90 gram boter
theelepel citroensap

Bereiding

Verhit de helft van je gecondenseerde melk au bainmarie en doe de andere helft vast in een beslagkom. Doe de gecondenseerde melk in een kommetje en zet deze op een pan met heet water, zonder dat de bodem van de kom het water raakt. Breng het water rustig aan de kook zodat de temperatuur van het water de gecondenseerde melk verwarmt zonder het te verbranden). Leg ondertussen je gelatine in een kommetje water. Knijp dit goed uit en voeg toe aan je warme gecondenseerde melk. Roer dit goed door totdat alle gelatine geheel is opgelost. Voeg het mengsel dan toe aan de koude gecondenseerde melk en meng goed.

Klop je slagroom (met wat citroensap) tot stijve pieken. Voeg dit daarna in porties toe aan je gecondenseerde melk mengsel en spatel het door elkaar (niet teveel roeren).

Sla de rol biscuitjes aan stukjes (niet te fijn) en meng dit met de gesmolten boter. Verkruimel vervolgens wat biscuitjes in een keukenmachine totdat je de consistentie van paneermeel hebt. Vet een springvorm of ander bakblik in en schep het koekjes/boter mengsel erin. Druk dit aan zodat je een volledig bedekte bodem krijgt. Schep hier je slagroommengsel bovenop. Garneer de bovenkant met je koekkruimels (dit kan nu, maar ook als hij opgestijfd is, al blijven ze dan minder goed zitten). Dek af met huishoudfolie en zet je taart nu minimaal vier uur in de koelkast om op te stijven, een nachtje werkt nog beter.

Tarte de Natas

De taart wordt zowel bij de koffie als als nagerecht gegeten.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.