Tarte de Natas

In Portugal wordt veel natas, oftewel slagroom, gebruikt in de keuken. Of het nou om hartige of zoete gerechten gaat, het zijn vaak ware caloriebommen. Favoriet onder de Portugezen en zo op zijn tijd best eens lekker. Vandaag een Portugese slagroomtaart, tarte de natas. Totaal verschillend van de Hollandse variant, maar zeker niet minder smakelijk. Eigenlijk is hij stukken lekkerder dan de slagroomtaart zoals we die hier kennen. En super makkelijk om zelf thuis eens te maken!

Je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig en er komt geen oven aan te pas! Daardoor ook erg geschikt om samen met kleine kinderen te maken. Dit recept met Bolacha Maria is typisch Portugees. Bevalt de taart, dan kun je er een volgende keer misschien eens een eigen draai aan geven door andere koekjes te gebruiken. Tip: snijd niet te grote punten af, hij is behoorlijk machtig.

Ingrediënten

1 blikje gecondenseerde melk
2 bekertjes slagroom (evt. light)
4 blaadjes gelatine
Maria biscuitjes
Boter
Citroensap

Bereiding

Verhit de helft van je gecondenseerde melk au bainmarie en doe de andere helft vast in een beslagkom. Leg ondertussen je gelatine in een kommetje water. Knijp dit goed uit en voeg toe aan je warme gecondenseerde melk. Roer dit goed door totdat alle gelatine geheel is opgelost. Voeg het mengsel dan toe aan de koude gecondenseerde melk en meng goed.

Klop je slagroom (met wat citroensap) tot stijve pieken. Voeg dit daarna in porties toe aan je gecondenseerde melk mengsel en spatel het door elkaar (niet teveel roeren).

Sla de helft van de biscuitjes aan stukjes (niet te fijn) en meng dit met wat gesmolten boter. Verkruimel de andere helft van de biscuitjes in een keukenmachine totdat je de consistentie van paneermeel hebt. Vet een springvorm of ander bakblik in en schep het koekjes/boter mengsel erin. Druk dit aan zodat je een volledig bedekte bodem krijgt. Schep hier je slagroom mengsel bovenop. Garneer de bovenkant met je koekkruimels (dit kan nu, maar ook als hij opgestijfd is, al blijven ze dan minder goed zitten). Dek af met huishoudfolie en zet je taart nu minimaal vier uur in de koelkast om op te stijven, een nachtje werkt nog beter.

De taart wordt bij de koffie of als nagerecht gegeten.

Bom apetite!