Livraria Lello e Irmão

Een bezoek aan Porto is niet compleet zonder een kijkje te nemen in de Livraria Lello e Irmão. Deze boekhandel is één van de mooiste ter wereld en zal zelfs de niet-boekliefhebber betoveren.

Meer dan tien jaar geleden kwam ik totaal onvoorbereid ‘per ongeluk’ voor het eerst terecht in Porto. Zonder een specifiek doel dwaalden we wat door de straten. Voor mijn afstudeerscriptie (over het ontstaan van het regime van Salazar in Portugal) miste ik nog informatie, dus toen we langs een boekhandel kwamen vroeg ik mijn reisgenoot of we even naar binnen konden. Wat een geluk! Het interieur met de prachtige wenteltrap en het gebrandschilderde glas in het plafond maakte diepe indruk.

Livraria Lello e Irmão

Later, bij een beter georganiseerd bezoek aan Porto, ben ik goed gaan kijken. Pas toen zag ik ook de mooie art deco gevel van het pand, met de twee figuren die ‘kunst’ en ‘wetenschap’ uitbeelden. De boekhandel, ontworpen door Ingenieur Francisco Xavier Esteves, werd in 1906 geïnaugureerd. Voor de rode wenteltrap liet de architect zich inspireren door de Galeries Lafayette in Parijs. De schrijfster van de Harry Potter boeken zou op haar beurt de trappen van Zweinstein op deze wenteltrap hebben gebaseerd.

Livraria Lello e Irmão

Het licht in de boekhandel valt binnen door het beeldschone glazen plafond, waarin het motto van de boekhandel ‘Decus in Labore’ te lezen is. De pilaren zijn gedecoreerd met bronzen figuren uit de Portugese literatuur (Antero de Quental, Eça de Queirós, Camilo Castelo Branco, Teófilo Braga, Tomás Ribeiro en Guerra Junqueiro) en het gedetailleerde pleisterwerk is zo geschilderd dat alles van hout lijkt.

Livraria Lello e Irmão

Oh, en buiten al dit is de collectie boeken natuurlijk ook indrukwekkend. Vooral voor boeken over Porto kun je hier je hart ophalen!

Livraria Lello e Irmão, Rua das Carmelitas 144, Porto

Update 2016: Tegenwoordig hebben ze een nieuw systeem bedacht aangezien de winkel overspoeld wordt door toeristen, die vervolgens niks kopen. Je koopt nu aan de overkant van de straat, in een kleine rode kiosk, een entreebewijs. Dit kaartje kost drie euro en als je een boek koopt trekken ze dit bedrag van je aankoopbedrag af. Dus wil je alleen binnenkijken, dan kost het je tegenwoordig 3 euro. Wil je naast rondkijken ook daadwerkelijk een prachtig boek kopen, dan is de entree gratis! Prima geregeld zou ik zeggen.

Eind 2018 bleek het systeem wederom veranderd, er staat geen rode kiosk meer. Kaartjes kosten nu vijf euro. Het was zo druk, dat ik niet binnen ben gaan kijken…

Tip: de winkel gaat om 10.00 uur open. Zorg dat je tussen half en kwart voor tien aanwezig bent. Zo sta je voor in de rij en heb je de meeste kans op een fatsoenlijke foto zonder al te veel toeristen die door je beeld schieten (zie foto’s hierboven)…