Recept: Pijlinktvis met citroen, knoflook en piri-piri

Oké, het is een glibberig beestje met tentakels. Maar toch is ie verrukkelijk!! Lulas (pijlinktvis) staan overal in Portugal op het menu, maar met dit recept maak je ze lekker zelf thuis. Met een heerlijke rijst! Het recept voor de inktvisjes komt uit het kookboek “Piri Piri & Sardientjes” van Tessa Kiros.

Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s. 

Pijlinktvis met citroen, knoflook en piri-piri

Pijlinktvis met citroen, knoflook en piri-piri

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 6 Stemmen
Categorie: – InktvisKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • voor de inktvisjes
  • 400 gram pijlinktvissen

  • 30 gram boter

  • 2 tenen knoflook

  • 1 citroen (sap)

  • 1 theelepel gedroogde oregano

  • snufje piri-piri poeder

  • 1 bosje verse peterselie

  • zout & peper

  • voor de rijst
  • 1 mok rijst (arroz agulha – lange korrel)

  • 1 ui

  • 1/2 groene paprika

  • 1/2 chouriço

  • bouillonblokje arroz (of groente)

  • 2 ruime mokken water

Bereiding

  • Inktvisjes
  • Schoonmaken indien nodig: trek met een flinke ruk de kop en ingewanden van het lijf en was het daarna goed. Snijd de kop net onder de ogen af en laat de tentakels heel. Gooi de kop weg, trek de doorschijnende ”ruggengraat” uit het lijf en spoel nogmaals schoon. Verwijder het buitenste vliesje en snij de buis in ongeveer 3 à 4 ringen.
  • Doe de boter in een hete pan en verhit de boter tot hij begint te sputteren. Voeg de oregano toe en verhit deze tot hij begint te ruiken. Voeg de buisjes en tentakels toe en zet het vuur zo hoog mogelijk tot al het vocht is verdampt. Breng op smaak met wat zout en zwarte peper.
  • Draai met een houten lepel de inktvissen om wanneer ze goudkleurig zijn en schraap alle restjes van de bodem. Meng de knoflook erdoor tot je hem begint te ruiken. Voeg citroensap en piri-piri naar smaak toe. Laat alles pruttelen, proef of er nog peper of zout bij moet en roer de peterselie erdoor. Doe nog iets meer boter en citroen in de pan als je meer saus wilt.
  • Rijst
  • De ui, paprika en chorizo snipperen zodat alles ongeveer dezelfde grootte heeft. Dit samen in een beetje olijfolie fruiten totdat de ui glazig is. Het mengsel overscheppen in een steelpan en opnieuw verwarmen. Hier gaat een grote mok vol ongewassen rijst bij, bouillonblokje erin en goed doorroeren. Dit even aanbakken. Dan gaat er per mok rijst een keer zoveel vocht bij, dus in dit geval twee mokken water. Het deksel erop en laten koken totdat het water verdampt is en de rijst gaar.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!