Recept: Pijlinktvis met citroen, knoflook en piri-piri

Oké, het is een glibberig beestje met tentakels. Maar toch is ie verrukkelijk!! Lulas (pijlinktvis) staan overal in Portugal op het menu, maar met dit recept maak je ze lekker zelf thuis. Met een heerlijke rijst! Het recept voor de inktvisjes komt uit het kookboek “Piri Piri & Sardientjes” van Tessa Kiros.

Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s. 

Ingrediënten

400 gram pijlinktvissen
30 gram boter
theelepel gedroogde oregano
2 teentjes knoflook
sap van 1 citroen
snufje piri piri poeder
gehakte peterselie (gedroogd kan evt ook)

Bereiden

Schoonmaken indien nodig: trek met een flinke ruk de kop en ingewanden van het lijf en was het daarna goed. Snijd de kop net onder de ogen af en laat de tentakels heel. Gooi de kop weg, trek de doorschijnende ”ruggengraat” uit het lijf en spoel nogmaals schoon. Verwijder het buitenste vliesje en snij de buis in ongeveer 3 a 4 ringen.

Doe de boter in een hete pan en verhit de boter tot hij begint te sputteren. Voeg de oregano toe en verhit deze tot hij begint te ruiken. Voeg de buisjes en tentakels toe en zet het vuur zo hoog mogelijk tot al het vocht is verdampt. Bestrooi met zout en een beetje zwarte peper. Draai met een houten lepel de inktvissen om wanneer ze goudkleurig zijn en schraap alle restjes van de bodem. Meng de knoflook erdoor tot je hem begint te ruiken. Voeg citroensap en piri-piri naar smaak toe. Laat alles pruttelen, proef of er nog peper of zout bij moet en roer de peterselie erdoor. Doe nog iets meer boter en citroen in de pan als je meer saus wilt.

Voor de rijst

1 ui
1 groene paprika
1/2 chorizo (bij voorkeur een Portugese)
bouillonblokje groente
een droge rijstsoort

De ui, paprika en chorizo snipperen zodat alles ongeveer dezelfde grootte heeft. Dit samen in een beetje olijfolie fruiten totdat de ui glazig is. Het mengsel overscheppen in een steelpan en opnieuw verwarmen. Hier gaat een grote mok vol ongewassen rijst bij, bouillonblokje erin en goed doorroeren. Dit even aanbakken. Dan gaat er per mok rijst een keer zoveel vocht bij, dus in dit geval twee mokken water. Het deksel erop en laten koken totdat het water verdampt is en de rijst gaar.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.