Weekendje Porto: dit mag je niet missen

Porto wordt vaak een beetje vergeten als citytrip bestemming. Jammer! De stad bruist van de energie! Of je nu door de steile straten van de Ribeira loopt, trendy bars bezoekt, kerken met azulejos bekijkt, de imposante bruggen over de rivier bewandeld of onderduikt in een van de vele portwijnkelders die de stad rijk is: je zult je geen moment vervelen! Dus hier een paar tips om alles uit je bezoek te halen.

Slenteren door de Cais da Ribeira

Het kloppende hart van Porto. Deze charmante oude volkswijk bestaat uit middeleeuwse straatjes en louche steegjes. Vol kleurrijke huizen en azulejos. Het is een lichtelijk vervallen, maar zeer fascinerende plek. Met de fotogenieke, traditionele boten drijvend voor de kade en de kleurrijke, oude huizen is dit de meest pittoreske plek in de stad, uitgeroepen tot een UNESCO World Heritage Site. Dus fototoestel in de hand en lopen maar!

Weekendje Porto: dit mag je niet missen

Rondkijken in de Livraria Lello e Irmão

Een onbetwist hoogtepunt in Porto is deze prachtige boekhandel. Of je nu wel of geen boekenliefhebber bent, zal deze winkel je betoveren. De prachtige wenteltrap staat centraal, maar ook de houten panelen aan de wanden, het glas in lood en de gevel zijn indrukwekkend.

Porto

Het uitzicht bekijken vanaf de Torre dos Clérigos

De toren is vanaf een groot deel van de stad zichtbaar en is één van de meest karakteristieke symbolen van Porto. De toren is zo’n 76 meter hoog en een klim naar de top is zeker aan te raden. Boven vind je een schitterend uitzicht over de stad. Je kunt zelfs de zee zien (als het helder is…)! Je moet er wel 225 traptreden voor over hebben om de zesde verdieping te bereiken.

Weekendje Porto: dit mag je niet missen

Azulejos bekijken in het Estação de São Bento

Tegeltjes!! Wat zo opmerkelijk is aan dit treinstation zijn de ongeveer 20.000 geschilderde blauw/witte tegel panelen die de geschiedenis van Portugal vertellen. De Portugese kunstenaar Jorge Colaço is het brein achter dit azulejo walhalla. De tegels werden allemaal tussen 1905 en 1916 gemonteerd. Zeker een must see, ook al ga je niet treinreizen.

Estação de São Bento

Francesinha eten in café Santiago

Het ziet er raar uit. Een soort dik belegde tosti, drijvend in een oranjekleurige saus. Maar het is lekker!!! Het is brood met drie soorten vlees en kaas, overgoten met een pikante saus. Eet deze specialiteit uit Porto in bijvoorbeeld Café Santiago. Daar hebben ze één van de allerlekkerste!

Francesinha

Meer azulejos bekijken bij de Capela das Almas en de Igreja Santo Ildefonso

Nog meer tegeltjes!! Deze twee kerken hebben prachtige, blauw-wit betegelde buitenkanten. Op de Capela das almas zie je scènes van onder meer de dood van de heilige Franciscus van Assisi en het martelaarschap van Santa Catarina. Op de kerk van Santo Ildefonso wordt het leven van de heilige Ildefonsus van Toledo afgebeeld, maar ook scènes uit de Evangeliën. Opnieuw is het Jorge Colaço die deze tegels maakte. Bekijk de verschillende betegelde kerken in Porto hier.

Capela das Almas

Struinen op de Mercado do Bolhão

Op de Bolhão markt kun je alle dagen – behalve zondag – terecht voor allerhande Portugese producten. Groente en fruit dat we bij ons in de supermarkt niet zien, authentieke chouriços of bijzondere vissen en vrolijke bloemen. Bovendien is het een interessant, neoclassicistisch gebouw met twee verdiepingen, gelegen in het centrum van vier drukke straten. Maar bovenal is het genieten van de echte Portugese sfeer.

Mercado do Bolhão

De Dom Luis I brug over wandelen

De Dom Luis I brug is één van de zes bruggen die de stad rijk is. Net als de overige bruggen verbindt hij Porto met Vila Nova de Gaia, dat aan de overkant van de Douro ligt. Het bijzondere aan deze brug is dat hij ontworpen is door een student van Gustave Eiffel (je weet wel, die van de Eiffeltoren). Verder was de brug ten tijde van de voltooiing (in 1886) de brug met de langste ijzerboog in de wereld. Auto’s rijden op het lagere niveau, de metro op de bovenste verdieping en voetgangers kunnen de brug oversteken op beide niveaus. Pak het bovenste dek van de brug en je zult beloond worden met een spectaculair uitzicht op de gebouwen tegen de heuvels langs de rivier (aan beide zijden).

Dom Luis I

Port proeven in Vila Nova da Gaia

Een bezoek aan Porto is eigenlijk niet compleet zonder een stop te maken bij een van de Port proeverijen. De meeste vind je aan de overkant in Vila Nova de Gaia. Sogrape Vinhos bezit de Ferreria, Sandeman en Offley kelders, en alle drie de locaties liggen op loopafstand van elkaar. Begin bijvoorbeeld bij Ferreira, de meest westelijke wijnmakerij. Vanuit daar langs de Avenida Ramos Pinto richting de volgende stop, Sandeman Porto Cellars. Sandeman is de meest herkenbare wijnkelder in de regio, gelegen langs de schilderachtige oevers van de rivier de Douro. Dit wijnhuis beschikt ook over diverse schilderijen, foto’s, antieke flessen en andere snuisterijen die de geschiedenis van het merk schetsen. Ten zuiden van Sandeman zul je Offley Kelders vinden; gebouwd in 1737, de Offley kelders zijn de oudste binnen Sogrape Vinhos. Een andere populaire port wijnmaker, Taylor’s, vind je net ten zuiden van Offley, op Rua do Choupelo. Er zijn bij elke kelder verschillende proeverijen, voor elk budget.

Vila Nova da Gaia

Tip: kaart van de stad nodig om dit alles te vinden? Deze frommel je zo in je kontzak!