Sopa de Pedra – Portugese steensoep

Sopa de Pedra, of gewoon steensoep, is een typische soep uit de Portugese keuken. voornamelijk gekend rondom Almeirim in het hart van de Ribatejo. Deze plaats wordt ook wel gezien als “capital da sopa da pedra”, ofwel de hoofdstad van de steensoep. Er zijn verschillende legendes die vertellen hoe deze steensoep ooit ontstaan is. Het zijn echter uiteindelijk allemaal varianten op een en hetzelfde verhaal.

Lang, lang geleden klopte een onbekende monnik aan bij de huizen van Almeirim (niet ver van Santarém), in de hoop iets te eten krijgen. De bewoners van het dorp weigerden hem echter te helpen, waarop hij een slimme list bedacht. “Ik ga een overheerlijke steenbouillon maken,” zei hij en hij zocht een steen uit de grond en veegde het zand eraf. De inwoners van Almeirim lachten hem uit. Van een steen kon je natuurlijk geen soep maken! “Laat maar eens zien wat je kunt,” daagden ze de monnik uit. “Goed,” zei de monnik, “maar ik zal wel een pan nodig hebben“. Iemand ging op zoek naar een pan en bracht het naar de monnik. “Prachtig, maar ik zal ook een vuur nodig hebben om mijn soep te koken“. Hierop werd ook een vuur beschikbaar gesteld en vulde de monnik de pan met water en natuurlijk de steen. Toen hij het water hoorde borrelen zei de monnik: “Met een beetje vet zou de soep nog veel beter smaken“. En weer ging iemand op zoek naar hetgeen de monnik nodig had. De monnik voegde het vet toe aan de soep en roerde tot het geheel goed aan de kook was. Voorzichtig proefde hij iets van de soep. “Nog een klein beetje zout, dat is wat de soep mist“. En al gauw kwam iemand het zout brengen. De monnik roerde en proefde opnieuw. “Als er nou nog iemand wat kool heeft, dan zouden zelfs de engelen deze soep komen eten“. Een dorpeling vertrok naar haar moestuin en sneed enkele koolbladeren af. De monnik maakte de bladeren schoon en scheurde ze met zijn handen, voordat ze in de pan verdwenen. “Ik proef het al, er mist alleen nog een stukje chouriço,” verkondigde de monnik in alle onschuld. Gelukkig kwam iemand snel een stuk brengen. En terwijl de soep bleef koken op het vuur, verspreidde zich een heerlijke geur over de toeschouwers. De monnik proefde opnieuw en wist dat zijn soep klaar was. Hij lepelde net zolang in de pan, totdat niets anders overbleef dan de steen op de bodem. De menigte keek hem nieuwsgierig aan en vroeg: “En nu monnik, wat gebeurt er met de steen?” “De steen,” antwoordde de monnik, “die stop ik mijn zak voor de volgende keer.”

Tot op de dag van vandaag hebben vrijwel alle restaurants in Almeirim “sopa de pedra” (steensoep) op het menu staan. Het is –zoals ook uit het verhaal hierboven al blijkt- een stevige en smakelijke soep.
Nieuwsgierig naar hou je deze regionale soep zelf klaar kunt maken? Hier een recept uit Almeirim:
http://www.cm-almeirim.pt/conhecer-almeirim/gastronomia/item/202-sopa-de-pedra-receitas