Lonely houses

Weer zo’n geweldig leuke serie foto’s van een Portugese fotograaf. Traditionele vrijstaande Portugese huisjes, zo gefotografeerd en bewerkt dat ze de naam Lonely Houses echt eer aan doen. De meeste gefotografeerde huizen en gebouwen zijn typisch Portugees en je zou ze zelf ook overal tegen kunnen komen. Sommigen zijn erg herkenbaar voor bepaalde regio’s, andere meer universeel. Het zorgt hoe dan ook voor heerlijke Portugese plaatjes!

Manuel Pita (“Sejkko”), een wetenschapper en fotograaf die oorspronkelijk afkomstig is uit Venezuela (als zoon van Portugese immigranten), heeft een manier gevonden om in contact te komen met zijn Portugese roots door middel van kunst. Het gaat hier om foto’s van een reeks huizen, gevonden in Portugal. Vrijstaande huizen, dus dit is dan ook gelijk hoe de serie zijn naam kreeg: “Lonely Houses”.

Sejkko is afgeleid van het Japanse woord, seikko, wat ‘oprecht kind’ of ‘de kracht van de waarheid’ betekent. Hij tracht zijn naam eer aan te doen door middel van zijn kunst. Tegenwoordig woont hij in Portugal, waar hij onder de traditionele huizen blijft zoeken naar dat ene huis dat ergens in zijn herinnering ligt opgeslagen. Hij fotografeert met zijn mobiele telefoon en bewerkt zijn foto’s daar ook op. Door dit te doen brengt hij de afbeelding zo dicht mogelijk bij wat hij voor ogen heeft.

Sejkko

Wetenschapper, beeldend kunstenaar en verhalenverteller Sejkko begint zijn debuut tentoonstelling in de Apaixonarte ruimte ( Rua Poiais de São bento, 57 / 59) in Lissabon vanaf 19 juni. In deze tentoonstelling kijkt hij terug op de oorsprong van zijn visuele en conceptuele identiteit en doet hij een poging om de puntjes te verbinden van de vele verhalen die hij de afgelopen drie jaar deelde op Instagram.

In deze verhalen schetst hij terugkerende thema’s die enigszins cryptisch met elkaar zijn verweven: natuur, menselijke handen, een dinosaurus, gemaskerde personen en eenzame huizen. De hoofdpersoon in het midden van dit alles is iemand die terug is gegaan naar zijn vroege jeugd, maar die zich ook zeer bewust is van de evolutie. Hij probeert de verre toekomst aan de tegenwoordige tijd te verbinden, met behulp van kinderlijke surrealisme, pure concepten en magisch realisme.

Sejkko

Tenslotte draagt deze debuut tentoonstelling een boodschap uit van bemoediging, voor degenen die voelen dat ze een specifieke kunst opleiding nodig hebben of dure apparatuur om mooie beelden te creëren. Manuel Pita is in de eerste plaats wetenschapper, en hij fotografeert met een mobiele telefoon!

Net zo enthousiast als ik? Volg Sejkko dan op Instagram! Of check zijn Facebook pagina.