Made in Portugal: MALGA Ceramic Design

De volgende studio die ik afgelopen december bezocht in Lissabon staat geheel in het teken van pottenbakken en handgemaakte keramiek. MALGA Ceramic Design is in 2015 ontstaan in Lissabon, maar het merk heeft altijd met beide voeten in de Alentejo gestaan. De inspiratie komt van verschillende toepassingen en manieren om keramische stukken te maken en te gebruiken.

Mariana Filipe is het gezicht achter MALGA. Ze gelooft dat essentiële stukken ooit door iemand zijn gemaakt en dat het logisch is om ze een nieuw leven te geven. In haar atelier worden unieke en functionele stukken geboren, altijd handgemaakt en in kleine hoeveelheden. De keramiek die ze maakt is bedoeld voor dagelijks gebruik. Eenvoudig maar interessant, voorwerpen die het dagelijks leven mooier maken.

Made in Portugal: MALGA Ceramic Design

Naast haar eigen collecties werkt ze ook samen met particulieren, restaurants en andere bedrijven/instellingen. Samen creëren ze dan stukken die speciaal voor hen en voor haar zijn. Zo werd op verzoek van Maria Jimenez, eigenaresse van juwelierketen Zula, een aantal stukken geboren in nudetinten en met een zachte touch. Met als resultaat een collectie die een specifieke plek in huis dient, en dat is niet in de keuken! Alle stukken zijn ontworpen met onze sieraden in gedachten en waar we ze ’s avonds afdoen en bewaren.

MALGA Ceramic Design

Een van haar eigen collecties draait volledig om kurk. Kurk in de meest natuurlijke vorm, dus zonder dat het bewerkt is. In de Alentejo vind Mariana geschikte stukken die ze vervolgens voor haar collectie gebruikt. Ruwe stukken, maar ook meer door de natuur gevormde zachtere stukken. Zo ontstaat er een contrast tussen glad en textuur die kenmerkend is voor de borden, schalen en andere stukken in deze specifieke collectie. De stukken kurk zijn geheel bepalend voor de vorm van het keramiek. 

Bij MALGA Ceramic Design ligt de nadruk op natuurlijke vormen en kleuren. De roze tinten die werden gebruikt voor de Zula collectie waren lichtelijk uit Mariana’s comfortzone. Tinten die je normaalgesproken veel terugziet in haar werk zijn redelijk neutraal, met onder andere wit en allerlei schakeringen aan aardetinten. De gebruikte kleuren sluiten mooi aan op de ontwerpen en zorgen per collectie voor een samenhangend geheel. 

MALGA Ceramic Design

Op de dag dat we haar studio bezoeken is het grijs, nat en grauw. Maar op een zonnige dag stroomt het zonlicht naar binnen door de grote raampartijen. De studio bevindt zich op Páteo Alfacinha, waar ze verschillende ruimtes hebben voor verschillende activiteiten. Er bevinden zich onder andere meerdere studio’s van kunstenaars. Met een knusse en gezellige werkomgeving als resultaat. Het atelier is van alle gemakken voorzien en ze heeft er haar eigen pottenbakker draaischijf en keramiekoven staan. Een perfecte plek om je even helemaal terug te trekken en je te verliezen in het maken van je eigen keramiek!

Je kunt het werk van MALGA Ceramic Design tegenkomen in een winkel, maar ook op tafel in een restaurant. Daarnaast is haar werk te koop via de webshop op haar website. Handgemaakte stukken, met een beperkte oplage. Geen twee stukken zijn exact hetzelfde!

Neem voor meer werk ook eens een kijkje op haar website! Of blijf op de hoogte van haar werk via Instagram.

* Pateo Alfacinha, Rua do Guarda-Jóias 44, 1300-294 Ajuda, Lissabon