Made in Portugal: MUD

Nederland fietsland, dus dit is een onderwerp dat daar mooi bij aansluit! João Baptista is namelijk een Portugese ontwerper die de meest charmante houten fietsen maakt. Hij heeft, samen met zijn zoon, het merk MUD – Manufacture Under Design – opgericht en onlangs opende zijn eerste winkel in Porto, waar je deze iconische fietsen en andere verleidelijke artikelen kunt kopen. Fietsen Made in Portugal: “A handmade Portuguese tale”.

Alle MUD-fietsen worden bijna volledig handgemaakt in de werkplaats van de kunstenaar in Ovar. João Baptista had een baan in de reclame, maar op een dag besloot hij zijn professionele leven volledig om te gooien. En van zijn passie voor het restaureren van fietsen zijn werk te maken. Hij kocht met het weinige geld dat hij nog had een houten plank om de fiets van zijn dromen te bouwen. Het proces was traag en ingewikkeld, maar hij gaf niet op.

MUD evolueerde niet alleen als een merk, maar ook als een levensstijl. Een duurzame! Alle producten worden door henzelf met de hand gemaakt in Portugal. Ze selecteren de materialen zorgvuldig uit duurzame bronnen en zorgen ervoor dat de leveranciers net zo betrokken zijn bij het milieu als zij. Sindsdien zijn de 40 fietsen die hij tot nu toe heeft gemaakt over de hele wereld te vinden. Samen met zijn zoon richtte hij het merk MUD – Manufacture Under Design – op en diezelfde zoon heeft nu de leiding over de winkel in Porto.

De houten fietsen bieden een unieke ervaring, een samensmelting van contact en harmonie met de natuur. Het doel was om een ​​kunstvoorwerp te maken, maar dan wel een volledig functioneel ontwerp. Eén waar je gewoon gebruik van kunt maken en dus met volle teugen van kunt genieten. De fietsen zijn gemaakt van eiken- en berkenhout. En ze maken ze zowel elektrisch als niet elektrisch! Wees eerlijk, zo’n stoere fiets willen we toch allemaal?!

Het merk vult de ervaring van het herontdekken van het plezier van fietsen (voor de Portugezen, wij Nederlanders weten dat wel) aan met zorgvuldig ontwikkelde accessoires die ervoor zorgen dat je met een glimlach op je gezicht kunt genieten van je ritten op je houten ros, zoals bijvoorbeeld stijlvolle leren fietstassen. Je hangt natuurlijk geen synthetische fietstassen van de Action aan zo’n fiets… Het merk maakt, naast fietsen, ook meubels, tassen, accessoires en lampen. Origineel en exclusief design gemaakt met en van natuurlijke en duurzame materialen. Alles handgemaakt in Portugal met gebruik van goede kwaliteit hout, keramiek, kurk en leer. Fietsen was nog nooit zo leuk!

Neem eens een kijkje op de website (inclusief online shop) of volg ze op Instagram.

* Rua Dr. Sousa Viterbo 99, Porto

foto credit: MUD store