Made in Portugal: emPedra

Dit was een soort bonus bezoek tijdens mijn tripje langs verschillende studio’s afgelopen december. Zoals je vorige maand kon lezen bezocht ik een hoedenmaakster met een atelier op een steengroeve. Haar man liet graag ook zijn werk zien en gaf een uitgebreide rondleiding. Vol enthousiasme banjerden we achter hem aan over, door en tussen ladingen steen door.

Alfredo Antunes Flor is emPedra (pedra=steen), een architect met een steengroeve die daarnaast ook nog tijd vindt om met zijn passie/kunst bezig te zijn. Naast dat hij als architect werkt en steenhouweris/de steengroeve runt, experimenteert hij graag met allerlei ideeën en soorten steen in het natuursteen atelier op het terrein.

De ruimte (het atelier) waar hij zijn fantasie en ideeën de vrije loop laat is een gigantische open ruimte met verschillende hoekjes, tafels vol objecten van steen en bergen ruw materiaal. Je kijkt je ogen uit, er gebeurt vanalles. Het is bijna een soort materiaalonderzoekscentrum, met alle steensoorten en bewerkingen. Klaar, half af of net begonnen. Tafels vol objecten en stenen voorwerpen ter inspiratie.

Ik was zelf nog nooit in een steengroeve geweest, dus vond het reuze interessant om er eens eentje te bezoeken. Buiten lijkt het een puinzooi, overal (echt overal!) liggen bergen en hopen steen. Als je dan vervolgens ziet wat ze ermee kunnen en van maken, absurd. En dan bedoel ik niet alleen de grote projecten van de steengroeve zelf, maar ook wat emPedra creëert. Er zit letterlijk muziek in sommige stukken!

emPedra

Dit zijn wat mij betreft van die dingen waar je nooit over nadenkt/bij stil staat. Eigenlijk was ik gewoon lichtelijk verbaasd over wat er allemaal met steen mogelijk is en hoeveel verschillende soorten er wel niet zijn. Naast dat hij zijn eigen creaties maakt, werkt hij ook veel in opdracht. Een ware steenkunstenaar. Iets moois in gedachten, emPedra kan het waarschijnlijk voor je maken. Zo liggen er drie surfplanken voor Ahua Surf klaar voor de finishing touch.

Ook bezocht ik eerder die week de Evilution tentoonstelling van Bordalo II. Eh, wat is de connectie zie ik je denken? De onderdelen voor de stenen kunstwerken van deze street art kunstenaar blijken hier te worden vervaardigd. De opdrachtgever hoeft dus niet altijd een groot bedrijf te zijn.

Verder zijn ze druk bezig met verbouwen. Er komen namelijk verschillende studio’s op het terrein die gehuurd kunnen worden door andere kunstenaars. Een plek vol inspiratie. Voor meer informatie en kunststukjes neem eens een kijkje op Facebook en/of Instagram.

* Av. Salgueiro Maia 1117, São Domingos de Rana