João Bruno (1973) is een Portugese textielkunstenaar en zijn werken zijn het resultaat van een fusie tussen vakmanschap en hedendaags design. Hij werkte vroeger als tv-journalist, totdat hij in de kunst en vormgeving zijn nieuwe manier van werken en leven vond. João Bruno Videira is een autodidactische ambachtsman en meubelontwerper. In 2006 creëerde hij zijn eerste eige merk: “água de prata”, waarmee hij het gebruik van een traditionele grondstof in Portugal opnieuw uitvond: wol.
Het stadsbestuur van zijn geboorteplaats Tomar nodigde hem uit om zijn atelier te openen in een gerestaureerde historische maalfabriek, als resident artist van het project Fábrica das Artes. Dit oude pand, vol zichtbare historie, is een perfecte setting voor zijn magische wol accenten. En hier is het ook dat wij een bezoek aan hem brengen. Het is even zoeken in de stromende regen, maar we treffen João en hij opent de imposante deuren voor ons.
Eenmaal binnen zie en voel je de geschiedenis van het pand. Hij leidt ons rond en we vervolgen onze weg naar boven, naar zijn atelier. Een grote lichte (op zonnige dagen) en open ruimte, met kleurrijke bollen en strengen wol overal waar je kijkt. In de verschillende tentoongestelde stukken (inclusief mysterieuze doos), op de tafel, in grote koffers, aan de muur en op de grond. Het is gelijk duidelijk waar hij mee werkt. De toch al prachtige ruimte, vol originele details, komt er volledig door tot leven!
Het begon eigenlijk allemaal toen João nog een klein jongetje was… Hij gebruikt lokale 3-draads gedraaide wol voor zijn ontwerpen. Dezelfde wol die ook wordt gebruikt voor de traditionele Portugese Arraiolos-tapijten. Zijn moeder maakte vroeger deze tapijten en hij hielp zijn moeder dan altijd de strengen garen tot een handzame bol te winden. Met zijn onderarmen parallel en de handjes recht omhoog, om de streng op spanning te houden. En vervolgens geduldig wachten tot moeders klaar was met winden… Hij werd dus al verliefd op wol toen hij klein was. Een stoere man die viel voor de zachte eigenschappen van wol!
In plaats van een weefgetouw te gebruiken, transformeert hij elk ontwerp tot een weefgetouw. Met wollen garen worden de draden handmatig verweven in verschillende vormen en levendige kleurencombinaties, waardoor er telkens nieuwe en unieke objecten ontstaan. En dit alles op een manier waarop wol gewoonlijk niet wordt gebruikt. Elk ontwerp is een spel van draaien, twisten en trekken aan de strengen wol. Alle objecten zijn 100% handgemaakt. Hij beperkt daarnaast ook afval door restjes wol te gebruiken om zijn wollen ‘stenen’ te vullen en vormen. Daarnaast staan er super mooie stoelen en een kamerscherm die meteen mijn aandacht trekken.
Wol is de basis van al zijn werk, maar hij experimenteert ook af en toe met andere grondstoffen, denk bijvoorbeeld aan hout en/of kurk. Toch blijft al zijn werk dat hij aan het publiek presenteert gemaakt van wol. De rest is vooralsnog vooral persoonlijk onderzoek/experimenteren en staat dan ook in het teken van persoonlijke ontwikkeling. Maar wie weet wat de toekomst brengt…
Hij vertegenwoordigde Portugal op verschillende internationale designbeurzen zoals de London Design Fair in 2017 en 2019, de Dutch Design Week in 2019 en de Dubai Design Week in 2020. Neem voor meer werk eens een kijkje op zijn website of volg hem op Instagram!
* Moagem Portuguesa – Fábrica das Artes, R. João Carlos Everard 2, Tomar