Made in Portugal: Burel

De Serra da Estrela, het hoogste gebergte op het Portugese vasteland, is een gebied met een eeuwenoude textieltraditie. De ambachtelijke productie van stoffen is vandaag de dag een inspiratie voor vele ontwerpers. Recentelijk liet ik je kennismaken met het merk By Stró, waar prachtige sjaals en pantoffels gemaakt worden van materialen uit de Serra da Estrela. Vandaag leg ik uit wat de stof burel is en laat ik de veelzijdigheid aan producten die er mee gemaakt worden zien.

Burel is een traditionele wollen stof die vroeger vooral werd gebruikt om capes voor de herders in de Serra da Estrela te maken. Het productieproces van burel begint met het kammen van wol. Hierdoor ontstaan plukken waarmee geweven kan worden. De geweven doeken worden vervolgens geslagen en verhit onder hoge temperaturen, waardoor de weefsels samen geperst worden. Het uiteindelijke resultaat is een stevig en waterafstotend materiaal. Met dit materiaal, burel, worden ook nu nog capes gemaakt, maar het dient ook vele andere doelen, zoals bijvoorbeeld geluidsisolatie in kantoorpanden.

Burel

Het bedrijf met de naam Burel Factory geeft een moderne invulling aan het gebruik van burel. Het begon allemaal in 2010, in de ‘sala das linhas’ (draadkamer) van de oude Lanifícios Império fabriek in Manteigas. Er werden plannen gemaakt om het gebruik van burel een nieuwe impuls te geven, om er producten voor deze tijd van te maken. Het idee ontstond voor een duurzaam project, uniek en speciaal, gevuld met ziel en passie, waar elk geproduceerd stuk een deel van de geschiedenis van de kennis van een industrie overbrengt.

Burel Factory ontstond met een sterke drive om niet alleen de waarde van de regio’s natuurlijke hulpbronnen in stand te houden, maar ze ook opnieuw uit te vinden.  Het is de kunst van het combineren. Het combineren van de know-how van de plaatselijke wevers uit het dorp met een modern design. Het creëren van originele ontwerpen met een eigentijds tintje. Ontwerpen die passen in woningen, kantoren, hotels en bedrijven. In de vorm van tapijten, kussens, beddenspreien, banken, rugzakken, tassen, en nog veel meer.

Burel speelt met kleuren, textuur en toepassingen. De Burel Factory Collection bevat 49 kleuren en 22 steken geïnspireerd op de Portugese cultuur en traditie. Je kunt er terecht voor de traditionele cape (op Roodkapje geïnspireerd), maar ook een laptopcover kopen of iets leuks voor je kind(eren).

Burel

Benieuwd naar wat ze nog meer maken? Bezoek de website of volg ze op Facebook.
Natuurlijk kun je ook een bezoekje brengen aan de fabriek indien je in de buurt bent:

Loja da Fábrica
Burel Factory
Amieiros Verdes
6260-028 Manteigas

Openingstijden:
Maandag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.