Street Art: Mário Belém

Eén van de meest bekende street art kunstenaars van Lissabon is toch wel Mário Belém. Na 15 jaar als commercieel illustrator te hebben gewerkt, heeft hij zijn talenten verlegt naar de artistieke wereld. Zijn muurschilderingen werden zeer goed ontvangen in de groeiende Portugese urban art scene en zijn kleurrijke en speelse stijl geeft vorm aan een verfijnd visueel verhaal, vol details en diep doordrenkt met traditionele verhalen en spreekwoorden.

Mario Bethlehem (1977) woont en werkt in Carcavelos, in de buurt van Lissabon. Hij besloot zijn handen weer vuil te maken met inkt en zich te concentreren op zijn artistieke werk, het vormgeven van een magische wereld die herhaaldelijk gebruik maakt van de Portugese populaire cultuur en wijsheid. Door zijn kennis van alle straten en hoeken van Lissabon wordt al hij snel een van de meest productieve kunstenaars van zijn generatie.

Hij werd bekend door zijn krachtige illustraties gemaakt met fotomontages. En hoewel hij grafische vormgeving studeerde en tekenen leerde, pakte hij pas na lange tijd het tekenen weer op en probeerde hij het spuiten op muren uit. Van architectuur tot grafisch ontwerp, alles moest hij op een nieuwe manier leren tekenen en de digitale tekentablet (graphics tablet) werd zijn beste vriend.

Street Art: Mário Belém

De muurschildering “Saudade” hierboven vind je in Graça, Lissabon. Gemaakt in het kader van het ‘Public Art Program’ van Underdogs10 in samenwerking met de ‘Urban Art Gallery’ van de gemeenteraad van Lissabon. Mário Belém nodigt ons uit om in de wereld te leven in plaats van naar onze navel te kijken, verlangend naar het verleden (het Portugese woord ‘Saudade’ betekent precies dat, een gevoel van nostalgie). Met de titel “Antes perdida por aqui algures, do que a caminho de nenhures” (beter ergens verdwaald zijn, dan op weg naar nergens), kreeg de muurschildering een geheel nieuwe betekenis tijdens de pandemie toen we niet in de buitenwereld konden leven.

Tegenwoordig werkt hij met evenveel vaardigheid aan zowel de kleinschalige stukken die hij in de studio maakt als aan grootschalige muurschilderingen. De afgelopen jaren heeft hij een uitgesproken persoonlijke stijl ontwikkeld – kleurrijk en speels – waarin hij vaak beelden en woorden naast elkaar plaatst en visuele verhalen van magische aard samenstelt.

Een paar jaar geleden kwam ik al eens in aanraking met één van zijn kunstwerken in Portimão (Algarve). Deze grote mural (zie foto boven het artikel) vind je op een voorheen kale zijmuur van een huis aan Praça 1º de Maio, voor het stadhuis van Portimão, in de context van Março Jovem. Naast de felle kleuren, geel domineert, valt vooral de zin bovenaan de muurschildering op: “Tem cuidado com tudo” (wees voorzichtig met alles).

The idea was “to play with the formats and aesthetics of old advertising and subvert the thing a bit”. The artist asks: “what if the advertising was brutally sincere?”.

Hij beeldde de dingen uit die vandaag de dag ons lichaam en geest bedwelmen. Daarom is het noodzakelijk om er voorzichtig mee te zijn. Maar om een einde te maken aan deze gevaren, de oude dame met de vliegenmepper in de hand. Kijkend naar de muurschildering zou je bijna verwachten dat de vliegenmepper een van die kwaden van het huidige leven verplettert.

Street Art: Mário Belém

Bovenstaande muurschildering van Mário Belém in Lissabon viert het leven. Hij werd gemaakt in 2017 om te vieren dat het 150 jaar geleden is dat de doodstraf werd afgeschaft in Portugal. Je vind hem op Calçada de Santa Apolónia, niet ver van het treinstation.

Nieuwsgierig naar meer van zijn werk? Neem eens een kijkje op de website of volg hem op Instagram!