Recept: Migas Doces Alentejanas

Wij aten dit tijdens ons laatste bezoek aan Portugal bij restaurant Mil-Homens in de Alentejo. Ik kende migas, tot op dat moment, eigenlijk alleen als een hartig (bij)gerecht. Maar er bestaan dus ook migas doces alentejanas! Uiteraard waren we benieuwd naar het recept, dus na enig aandringen bij de eigenaar mocht ik het aan de kokkin die over de zoete gerechten ging gaan vragen.

Toen ik, gewapend met mijn notitieboekje (dat zit als ik in Portugal ben standaard in mijn tas), de keuken indook om het recept te achterhalen werd mij meerdere malen op het hart gedrukt hoe belangrijk de kwaliteit van het water was voor de uiteindelijke smaak. Nou komt er in Nederland gelukkig goed drinkwater uit de kraan, maar je kunt er (voor de zekerheid) ook voor kiezen om zoals in Portugal bronwater uit de supermarkt te gebruiken.

Migas Doces Alentejanas

Migas Doces Alentejanas

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 13 Stemmen

Uiteraard zijn dit restaurant (of Kerstmis) hoeveelheden. Wil je liever wat minder maken, halveer het recept dan gewoon. Of deel het door vier voor een nog behapbaardere hoeveelheid.

Categorie: – NagerechtenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

20

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

45

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 liter water

  • 1 kilo suiker

  • 600 gram broodkruim (van stevig Portugees brood)

  • 20 eidooiers

  • 3 kaneelstokjes

  • 1 citroen

  • 1 sinaasappel

Bereiding

  • * Note vooraf: Kun je niet aan het juiste Portugese brood komen in Nederland? Gebruik dan zuurdesem van goede kwaliteit.
  • Zet een ruime pan op het vuur met daarin het water, de suiker, de kaneelstokjes en de rasp van de citroen en sinaasappel. Breng dit rustig aan de kook.  Voeg dan het broodkruim (zonder korst) toe en roer goed door. Laat het rustig wat indikken. Zodra het de juiste dikte heeft mag het vuur uit. Nu moet het afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur voor de eidooiers erbij kunnen.
  • Scheid je eieren en houd de dooiers apart. Klop de dooiers met een garde goed los. Zodra je broodmengsel voldoende is afgekoeld gaan de eidooiers erbij. Roer alles wederom goed door elkaar. Steek dan het vuur onder de pan weer aan en verwarm rustig tot net voor het mengsel het kookpunt bereikt. Draai dan direct het vuur uit en blijf nog even doorroeren.
  • Laat rustig iets afkoelen en haal dan de kaneelstokjes eruit. Pureer met een staafmixer tot een wat gladdere massa. Serveer op kamertemperatuur of koud. Garneer met een snufje kaneel en eventueel wat fijngesneden amandelen.

    Migas Doces Alentejanas
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Tip: het leuke schaaltje op de foto boven het artikel is te koop bij Lá e Cá (in de sale nu!).

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!