Verboden Liefde in Quinta das Lagrimas

“Wanneer zie ik je weer?!”, fluistert kroonprins Dom Pedro in het oor van Inês. Ze kijkt vluchtig om zich heen, bang dat hun verboden liefde wordt ontdekt. Zo stel ik mij de geheime ontmoetingen tussen de twee geliefden voor, nu ik midden op hun ontmoetingsplek de ‘Quinta das Lagrimas’ sta, in de stad Coimbra. De meeslepende tragedie van Pedro en Inês is het bekendste liefdesverhaal uit de Portugese geschiedenis. Op de een of andere manier is de energie daarvan hier in de ‘Quinta das Lagrimas’ (quinta van de tranen) duidelijk voelbaar.

Quinta das Lagrimas

Coimbra behoort tot de regio ‘Centro de Portugal’ en ligt aan de rivier Mondego. Het is een stad die bekend staat om de oudste universiteit van Portugal en zelfs een van de oudste van Europa. Een van de meest iconische plekken in de stad is de bibliotheek Joanina. Het bevat meer dan 300.000 boeken uit de 16de tot en met de 18de eeuw. De wijze waarop ze staan uitgestald is een adembenemend plaatje. Net zoals het uitzicht over de stad.

Coimbra is de ideale tussenstop tijdens mijn roadtrip van Noord naar Zuid-Portugal. Ik verblijf in het historisch middeleeuws paleis ‘Hotel Quinta das Lagrimas’, dat bekend staat om de botanische tuinen en het eeuwenoude liefdesverhaal van Pedro en Inês. De kunst aan de muren vertelt het verhaal van de verboden liefde op eigen wijze voort. De liefde van Inês en Dom Pedro heeft veel schrijvers geïnspireerd; talloze verhalen, gedichten, romans en toneelstukken beschrijven deze liefde. Ook vormt de geschiedenis het onderwerp van twintig opera’s.

De collectie van tuinen dat aansluit aan het hotel is ongekend. Van een geurtuin, tot een biologisch kokstuin en uitgestrekte bossen. Ik wandel door tuinen met een variëteit aan enorm grote bomen en neem even een pauze op een bankje bij bamboebossen. Er blijken hier meer dan twintig vogelsoorten te leven en dat is duidelijk hoorbaar. Na een stevige wandeling door de tuinen en een verfrissende duik in het zwembad wordt mij aangeraden de culinair hoogstandjes van de keuken in het middeleeuws paleis hotel uit te proberen. De ene na de andere smaakexplosie volgt elkaar op. Tijdens het diner in de tuinen van het hotel dwalen mijn gedachten nog vaak af naar Pedro en Inês. Bijzonder om op een plek te zijn waar twee mensen meer dan 650 jaar geleden een verboden liefdesaffaire beleefden. Een verhaal dat begon als een sprookje, maar niet eindigde met ‘ze leefden nog lang en gelukkig. En dat voelt in deze romantische omgeving toch een beetje weemoedig. Ik besluit nog een drankje te nemen en te toosten op de liefde!

Reizen door Portugal in tijden van Covid
Tijdens mijn verblijf in Quinta das Lagrimas en de stad Coimbra, verdwijnt het virus in mijn eigen beleving meer naar de achtergrond. Doordat er goed wordt toegezien op het uitvoeren van de richtlijnen, de sociale kattenbelletjes (“mevrouw vergeet u niet uw mondkapje”), de ruimte én rust die het land te bieden heeft, de in overvloed aanwezige natuur en uitgestrekte stranden waar afstand tot elkaar geen enkel probleem vormt, is het virus met name ‘voelbaar’ bij het zien en dragen van de verplichte mondkapjes in openbare ruimten. Onlangs las ik op Facebook “you can’t buy happiness, but you can buy a ticket to Portugal and that is pretty much the same thing!” Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden.


Carla is gastblogger voor Saudades de Portugal en woont in Amsterdam. Ze is business consultant en communicatiestrateeg. Ze adviseert bedrijven over hun bedrijfsstrategie, positionering en communicatie. Carla is van Portugese afkomst en reist meerdere keren per jaar naar Portugal. Ze bezoekt dan nieuwe adresjes, plekken en regio’s waar ze nog niet eerder is geweest. Haar uitvalbasis in Portugal is Cascais en/of Lissabon. Meer weten neem bijvoorbeeld een kijkje op haar Instagram.