Kronkelpad: Twee Gasten uit Duizenden

We hebben een kleinschalig toerisme bedrijf. Groot genoeg om er een bescheiden bestaan uit te halen voor twee personen, klein genoeg om er geen personeel bij te hebben. Dat is een keuze, niet geheel vrijwillig. Het is “complicado” om in dit stille, dunbevolkte gebied van midden-zuid Portugal goede mensen te vinden die met je willen meewerken.

Twee Gasten uit Duizenden

Stijlvolle hut

Soms vragen gasten ons wat we, naast de verhuur, verder de hele dag doen. We moeten altijd een beetje lachen om deze vraag. Er blijft, zeker in het hoogseizoen, weinig tijd over om naast alle beslommeringen als schoonmaak van onze vijf locaties (van 2 tot 6 personen) en bijhouden van de drie verschillende terreinen (131.000 m2 in totaal), nog iets anders te doen. In de winter is het rustiger. Er is dan tijd voor groot onderhoud, een eigen vakantie of een ontwerpopdracht.

In de zomer zijn we er 100% voor onze gasten. We zorgen dat alles goed loopt en staan voor iedereen klaar. Het is heel leuk om te zien dat iedereen het naar zijn zin heeft en dat er mooie vakantieherinneringen ontstaan. We krijgen vaak leuke reacties en terugkerende gasten. Een mooier compliment kun je niet krijgen. Natuurlijk willen we bijna alle gasten hier weer terugzien maar de volgende jongens spannen echt de kroon.

Twee Gasten uit Duizenden

Zorgvuldig interieur

Francisco en zijn vriend Ricardo zijn heel aardige jongens. Ze zien er goed verzorgd uit en zijn enthousiast over onze locatie. Twee gezellige jongens waar we leuke gesprekken mee hebben over o.a. architectuur en design. Een van de twee blijkt interieurontwerper te zijn en raakt niet uitgesproken over ons ontwerp van de hut. Soms zijn ze wat luidruchtig, maar het is leuk om te zien hoe ze ten volle genieten van het zwembad, het speelgazon en onze Cabana. Gelukkig hebben we op dat moment niet al te veel andere gasten.

Omdat wij weg moeten en niet direct nieuwe gasten hebben, geven we ze het voordeel om wat langer te blijven dan de normale uitchecktijd. Groot is onze verrassing als we hun hut gaan schoonmaken nadat ze vertrokken zijn. De derde wereldoorlog is kennelijk uitgerekend in hun hut uitgebroken. Wat hebben we met ze te doen. En dat terwijl de interieurontwerper van de twee, juist zo zijn best heeft gedaan om in drie dagen tijd onze goed doordachte en stijlvol ontworpen “Herdershut” om te toveren in een super chaotische en smerige zwijnenstal. We vinden het erg jammer dat we geen persoonlijk afscheid van ze konden nemen om hun te zeggen dat we nog nooit zo’n metamorfose hebben meegemaakt. Hoe bijzonder is het dat deze aardige jongens zo respectloos met andermans eigendommen kunnen omgaan, ik zou ze graag nog één keer willen terugzien.

Gelukkig hebben we zelfreinigende huizen, hutten en een zwembad. We draaien ons nog maar eens om in de zon.

Twee Gasten uit Duizenden

Zelfreinigend zwembad

  • De namen van Francisco en Ricardo zijn fictief. De echte namen zijn bij de redactie bekend. 😉

Margriet en Wiro zijn sinds 2006 eigenaar van een uniek stuk Alentejo: o-vale-da-mudança. Wonen er vanaf 2008. Vind je het leuk om meer over hun te weten of over de vakantiehuizen dan kun je de verhalen lezen die ze publiceren op hun blog “Limonada” en de maandelijks terugkerende blog op Saudade de Portugal, iedere vierde donderdag van de maand.