Mijn Saudades

Hoewel we regelmatig te vinden zijn in Portugal, missen we hier in Nederland toch het leven daar… Maar wat missen we dan precies? Daar blijkt dan toch moeilijk de vinger op te leggen. Waarschijnlijk omdat het een combinatie van dingen is. Vandaag probeer ik een aantal dingen die ik persoonlijk mis op een rijtje te zetten. Hiervan krijg ik echt saudades

De koffie

Laten we wel zijn, die is zoveel beter dan we hier in Nederland gewend zijn! Naast de kwaliteit, mis ik ook het gebruik om de koffie buitenshuis te drinken. Fijn in een cafeetje of op het terras, terwijl je een babbeltje maakt met bekenden. Dat de koffie totaal niet duur is op dat zonovergoten terras maakt het nog fijner.

Portugese koffie

Het weer

Kijk, deze spreekt bijna voor zich. Als het zonnetje schijnt en de temperatuur is aangenaam dan lacht het leven mij al snel toe. Dat het weer over het algemeen beter is in Portugal betekent dat er ook veel meer buiten gebeurt. Het hierboven genoemde kopje koffie drinken, op een kleedje in het park, snel na het werk nog even naar het strand en ’s avonds borrelen op de stoep voor het café. Heerlijk toch?!

Portugees weer

De vis

Oh, dat goddelijke eten in Portugal…  Overal verse vis, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het krijgen. Stukken betaalbaarder dan hier natuurlijk, aangezien het meeste ter plaatse wordt gevangen. Verse krab, inktvissen, amêijoas, garnalen, sardientjes (laten we die vooral niet vergeten) en nog veel meer. Dat kan dan lekker op de barbecue, want het is tenslotte heerlijk weer! Ook is het de normaalste zaak van de wereld om een uur te rijden om even ergens te gaan lunchen.

Polvo

Relax!

Dit mis ik toch steeds meer. Gewoon leven en je (bijna) nergens zorgen over maken. Geen tonnen regeltjes, rekeningen en verzekeringen, maar gewoon genieten van de dag. Niet drie weken van tevoren afspraken maken, maar gewoon last minute bij iemand langsgaan. Even een belletje en je zit samen ergens aan de koffie. Alleen werk in de zomermaanden? Dat betekent lekker lang vakantie in de winter (kunnen ze mooi veel vissen)! Portugezen zijn echt beter in relaxt doen dan wij!

Salema