Een Fado voor mijn Vader

Iedere Nederlander die van fado houdt kent Fernando Lameirinhas. Deze Portugese zanger, gitarist en liedjesschrijver speelt al jaren met veel succes in de Nederlandse theaters. Deze maand verschijnt een boek over het leven van Lameirinhas én start een nieuwe theatertour, beide met de naam “Een fado voor mijn vader”.

Fernando Lameirinhas vluchtte als kind met zijn ouders voor het regime van Salazar naar Nederland. De muziekjournalist Frank van Herk schreef een biografie over wat dit betekende voor het leven van Lameirinhas. Van Herk beschrijft het verloop van zijn muziekcarrière, het probleem van het leven tussen twee culturen en over zijn vader, die nooit heeft kunnen terugkeren naar Portugal. Het is een ontroerend en aangrijpend verhaal, wat je als liefhebber van Portugal en/of fado zeker moet lezen.

Parallel met dit boek is Fernando Lameirinhas gestart met een theatertour, waarin hij meer dan twintig Nederlandse plaatsen aandoet. Hij zingt in dit theaterconcert over zijn leven, waarin de familiegeschiedenis en de muziek centraal staan. Bijzonder aan deze tour is dat hij voor het eerst helemaal solo zal optreden. Voorheen trad hij op met bekende namen als Stef Bos (zie filmpje hieronder), Paul de Leeuw, BLØF en Jacqueline Govaert.

Vanmiddag kun je om 17.10 uur bij Tijd voor Max een interview zien met Fernando Lameirinhas. Wil je het boek lezen? Klik dan hier. Wil je naar één van zijn concerten? Kijk dan op zijn website.