Mijn Portugal Bucketlist

Een greep uit mijn alsmaar groeiende wishlist in Portugal. Want dat ik nog een ellenlange bucketlist cq. wensenlijst heb voor mijn favoriete land is een feit! Soms kan ik wat afvinken, maar dan komt er een week of wat later gerust weer iets bij… Er is ook zoveel moois te zien en doen! En elk bezoek aan Portugal brengt weer nieuwe wensen met zich mee.

Natuurlijk staan er ook nog speciale accommodaties, wijnboerderijen, gebouwen, etc op. De lijst is een stuk langer, maar dit zijn een paar van mijn hoogtepunten.

Azoren

Nog altijd prijkt deze archipel bovenaan mijn verlanglijst! Ooit gaat het ervan komen… Willekeurig (w)elk eiland! Negen vulkanische eilanden middenin de Atlantische Oceaan. Dat klinkt precies zo paradijselijk als het is. Liefhebbers van natuur, wandelen, cultuur en historie komen hier aan hun trekken. What’s not to love?!

Mijn Portugal Bucketlist

Aldeias Históricas

In de Beira Interior, het bergachtige binnenland van Portugal, ligt een verzameling van dorpen die behoren tot de groep van aldeias históricas, oftewel historische dorpen. Hier stort je jezelf in vroegere tijden, eet je verrukkelijke traditionele maaltijden en maak je prachtige wandelingen door de natuur. Heerlijk slenteren door de uiterst charmante dorpjes! Ik bezocht Castelo Rodrigo al eens, de rest volgt hopelijk ook nog ooit.

Mijn Portugal Bucketlist

Caretos de Podence/Entrudo Lazarim

Caretos zijn de wonderlijke figuren die het carnaval van het noorden van Portugal sieren (vooral in Trás-os-Montes en de Alto Douro). Ze vieren het afscheid van de winter en verwelkomen het voorjaar. In Podence zijn dit mannen in kleurrijke kostuums, versierd met franjes van wol of linnen in rood, groen en geel. Het gezicht gaat schuil achter een blikken masker. Ze dragen draagbanden met (koeien)bellen om hun schouders en middel en een lange stok in de hand. Entrudo Lazarim is minder kleurrijk, met prachtige handgesneden houten maskers, maar in mijn ogen niet minder imposant! Ze steken alle energie in het verwelkomen van de warmte van de lente en de betere dagen die daarmee voor de deur staan.

In december 2019 zijn de Caretos de Podence uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed!

Serra da Estrela

Een ontzettend veelzijdig stukje Portugal: de Serra da Estrela. Dit gebergte en tevens natuurpark is het hoogste van het Portugese vasteland en ligt zo’n driehonderd kilometer ten noordoosten van Lissabon. Het staat bekend om de tweeduizend meter hoge top Torre, de verrukkelijke kaas, een fantastisch regionaal hondenras, mooie steden, historische dorpen, geweldige natuur, een skigebied, uitstekende wandelmogelijkheden en nog veel meer. Reden genoeg voor een bezoekje lijkt me!

Mijn Portugal Bucketlist

Berlengas

Niet veel mensen zullen weten dat voor de kust van Peniche in Portugal een serie unieke eilandjes ligt. Ze liggen ongeveer tien kilometer van de kust en vormen samen een beschermd natuurgebied met de naam Reserva Natural das Berlengas. Het grootste eiland heet Berlenga en dit kan in de zomer bezocht worden door maximaal 350 mensen tegelijkertijd. Je kunt hier het fort van São João Baptista das Berlengas bezoeken, op zoek gaan naar de bijzondere vogels die hier komen broeden, bootje varen, maar vooral ook heerlijk niets doen. Lijkt me helemaal top!

Mijn Portugal Bucketlist

Romaria de Nossa Senhora d’Agonia

Romaria is een Portugees woord voor bedevaart. Op verschillende plekken in het land worden ieder jaar romarias gehouden door groepen gelovigen die hiermee hun devotie willen tonen, een dankzegging willen doen of een belofte willen inlossen. Dit kleurrijke festival wordt jaarlijks gehouden in Viana do Castelo in het noorden. De bedevaart van Senhora da Agonia (patroonheilige van de lokale vissers) dateert uit de oudheid en is een van de grootste Portugese religieuze festivals. De vrouwen dragen regionale kostuums en zijn behangen met (filigraan) goud.

Parque Nacional da Peneda-Gerês ✔️

Het enige Nationale park dat Portugal rijk is is het Parque Nacional da Peneda-Gerês in het noorden van het land. Peneda-Gerês kreeg de status van nationaal park in 1971 en werd later ook toegevoegd aan de lijst van Unesco Biosfeerreservaten. Je vindt het natuurpark in het noorden van Portugal, op zo’n veertig kilometer ten noordoosten van Braga. Het strekt zich uit over zestigduizend hectare en bestaat uit de ene bergketen na de andere, van elkaar gescheiden door indrukwekkende valleien. Je hoort en ziet dan ook overal kraakheldere beekjes en watervalletjes. Graag!

Mijn Portugal Bucketlist

Guimarães ✔️

De stad waar het allemaal begon, oftewel de geboortestad van Portugal! Portugal als land kreeg namelijk pas vorm in de twaalfde eeuw. En het begon allemaal met Dom Afonso Henrique, een strijdlustig edelman. Vanuit het kasteel uit de tiende eeuw (!) streed hij met succes tegen de vijand uit Castilië, waarna de natie Portugal een feit was. Met een prachtig historisch centrum om doorheen te slenteren!

Mijn Portugal Bucketlist

Passadiços do Paiva

Het prachtige gebergte van de Serra da Freita, een natuurpark vol grillige bergruggen en diepe dalen heeft veel te bieden voor de natuurliefhebber. Zo kun je er bijvoorbeeld uitstekend wandelen. De Passadiços do Paiva bevinden zich op de linkeroever van de rivier de Paiva, in de gemeente Arouca. Ze zijn acht km lang en bieden een “onaangeroerde” wandeling, omringd door de unieke schoonheid van de natuur. Heerlijk!

Mijn Portugal Bucketlist

Braga ✔️

Een stad met bezienswaardigheden als historische gebouwen, kleurrijke tuinen en een gezellig, sfeervol centrum vol karakteristieke gebouwen. Het is van oorsprong bekend als de barokke stad vol kerken, maar Braga is al lang niet meer alleen dat. De week voor Pasen heet in Portugal, net als in Spanje, Semana Santa, oftwel de Heilige Week. Nergens in het land wordt er zo veel aandacht besteed aan deze week als in Braga, ook wel het Rome van Portugal genoemd, omdat het de stad is met de meeste katholieke kerken per vierkante meter. Hier moet je dus zijn als je een echt paasgevoel wilt hebben. De week staat bol van activiteiten!

Mijn Portugal Bucketlist

Castelo dos Mouros ✔️

Sommige bezienswaardigheden in Sintra bezoek je vanwege de geweldige architectuur. Andere bezienswaardigheden om de prachtige tuinen. Maar als je op zoek bent naar het allermooiste uitzicht van Sintra, ga dan naar het Castelo dos Mouros. Vanaf hier kan je op zonnige dagen zelfs de Atlantische Oceaan zien liggen! Op de top van de heuvels van Sintra staat een kasteel dat al meer dan duizend jaar oud is. De gekartelde, stenen muur kronkelt zich over de berg langs de verschillende uitkijktorens. Iedere keer dat ik in Sintra was was het of slecht weer of had ik andere bezienswaardigheden op de planning…

Mijn Portugal Bucketlist

Festas de Lisboa

Ieder jaar, in de maand juni, worden in Lissabon de Festas da Lisboa gevierd. Feesten waar versierde straten, muziek, optochten en natuurlijk lekker eten (sardientjes!) centraal staan. De Festas de Lisboa zijn van oorsprong feesten voor de volkswijken van de stad, zoals Mouraria en Alfama. Centrale figuur in de feesten is Santo António, oftewel de Heilige Antonius (van Padua), die in 1191 werd geboren in Lissabon. Inmiddels zijn de traditionele festiviteiten gecombineerd met een schat aan activiteiten op het gebied van muziek, theater, cultuur en gastronomie. In de hele stad worden evenementen georganiseerd, waarvan verreweg de meeste gratis. Daar wil je toch bij zijn!

Er valt dus nog genoeg moois te ontdekken!