Deze wijngaard stond al jaren op mijn wensenlijstje en dit jaar kwam het er eindelijk van om ze te bezoeken! Morgado do Quintão is een prachtig gerestaureerd wijngaardlandgoed uit het begin van de 19de eeuw. Het wordt door een familie beheerd en je kunt er terecht voor wijnproeverijen en lunches, maar ook overnachten. De quinta ligt tussen Silves en Lagoa.
Morgado do Quintão werd begin 1810 opgericht door de eerste graaf van Silves (Francisco Manuel Pereira Caldas) en is tot op de dag van vandaag in handen van dezelfde familie, tegenwoordig de vierde generatie. De quinta ging de afgelopen 200 jaar dus door de handen van meerdere generaties, die elk hun eigen unieke stempel op het land drukten en een pad plaveiden voor de volgende.

Door een kans te grijpen en te reageren op de roep van de oude wijngaarden, zijn ze in slechts vier jaar tijd gegroeid van 2.000 naar 20.000 flessen per jaar. Tegenwoordig is het maken van wijn diep geworteld in hun poging om de rijkdom van het terroir van de Algarve te laten zien. Met als belangrijkste speerpunten: het terugwinnen van de bodem van de Algarve, het verbouwen van oude wijnstokken en het verbouwen van inheemse druiven.
Ze bieden verschillende “experiences” aan, maar ik had mijn oog laten vallen op de lunch. Voornamelijk vanwege de geweldig mooie setting.

The Farmers Table
Een lunch onder een 2.000 jaar oude olijfboom die uitkijkt over de wijngaard met oude Negramole-wijnstokken! Ze serveren een driegangenmenu met eenvoudige traditionele gerechten uit de Algarve vergezeld door vier van hun wijnen. Ik zag ons al helemaal zitten in het zonnetje gefilterd door de takken van die prachtige boom. Helaas… Wederom zat het weer niet mee, dus onze lunch vond binnen plaats in de ruime woonkamer annex bibliotheek.
Gelukkig liet de zon zich even (heel kort) zien toen we aankwamen. En aangezien ik heel Nederlands op tijd was, kon ik nog net wat plaatjes schieten voor het weer volledig betrok. Alles ziet er gewoon net wat mooier en leuker uit als de zon schijnt, dat is een feit. Maar binnen zaten we fijn droog en daar is ook wat voor te zeggen.

Tijdens de lunch worden bijpassende wijnen geschonken, inclusief een stukje uitleg. Na het couvert volgen verschillende typisch Portugese petiscos. We geven de schalen rond en proeven van alles wat, onder het genot van een praatje met de ‘buren’. Uiteraard gevolgd door het hoofdgerecht en als afsluiter een nagerecht dat ook weer Algarve schreeuwt.
The farmers table is te boeken op doordeweekse dagen om 13:00 uur. En met een beetje geluk neem jij wel plaats onder die werkelijk prachtige olijfboom!
Na de lunch, inclusief wijnproeverij, worden we meegenomen de wijngaarden in. Er wordt een en ander uitgelegd over de verschillende soorten druiven die ze gebruiken en de verschillende wijngaarden die ze bezitten. Uiteraard is er ook tijd voor vragen. Door de regen staan we wat minder lang buiten dan wellicht gewenst, maar die vragen kunnen ook binnen beantwoord worden. De labels van Morgado do Quintão zijn goed herkenbaar aangezien ze vrij stilistisch zijn. Kan niet missen in de supermarkt!

Naast experiences kun je er dus ook voor kiezen op de quinta te overnachten. Dit doordat ze drie van de oude huizen, conciërgewoningen en graanschuren langzaam om hebben weten te toveren tot authentieke accommodaties. Idyllisch gelegen tussen de wijngaarden, olijf-, vijgen- en amandelboomgaarden, met een uitzicht om U tegen te zeggen. De nodige planten en bloemen (bougainvillea) tegen de voorgevel maken het plaatje compleet. Je stapt zo je eigen paradijsje binnen.

Voor de liefhebbers van rust en wijn een ideale combinatie. Elk huisje heeft zijn eigen zwembad, keuken en stuk grond/tuin rondom met een uniek uitzicht op het omliggende landschap en de bergen van Monchique. In het hoofdgebouw bevinden zich nog vier individuele kamers.
Neem voor een wijnproeverij, meer informatie en/of mogelijkheden een kijkje op de website.











