Quinta da Aveleda

In het hart van de wijnstreek Vinho Verde vind je, omringd door weelderige natuur, een stukje vervlogen tijden op Quinta da Aveleda. Op deze sprookjesachtige quinta vertelt elk hoekje zijn eigen verhaal. Ideaal gelegen tussen Porto en Amarante, met beide steden op ongeveer een half uurtje rijden. Breng een bezoek aan de exotische tuinen, het romantische door klimop begroeide langgoed en plan een proeverij.

Quinta da Aveleda

De eerste verslagen van het landgoed dateren al uit de 16de eeuw. De ‘roeping van de natuur’ deed Manoel Pedro Guedes het politieke leven in de hoofdstad achter zich laten om zich exclusief te wijden aan het landgoed in Penafiel en zijn wijnen. Als belangrijk onderdeel van de droom van de oprichter van het bedrijf produceerde Quinta da Aveleda 150 jaar geleden zijn eerste witte wijn. Vanaf dat moment was Aveleda gecreëerd, met een uitgesproken wijn van hoge kwaliteit die vandaag de dag wordt gedistribueerd naar meer dan 70 landen. Het bedrijf is tegenwoordig in handen van de vijfde generatie van diezelfde familie die het merk ooit begon.

Quinta da Aveleda

Het was even zoeken naar de juiste ingang, aangezien Google ons naar een dichte poort stuurde. Maar we hebben het gevonden. We waren lichtelijk verbaasd over de ruime parkeergelegenheid buiten de quinta. Na ons te hebben gemeld bij de receptie wachtten we tot onze rondleiding begon (we waren iets te vroeg). Dat gaf ons mooi de kans om al een beetje rond te kijken rondom het receptie gebouw. Mocht je een rondleiding of andere activiteit willen doen, zorg er dan voor dat je deze van tevoren reserveert.

Het liep langzaamaan toch aardig vol mensen… Maar we hadden het geluk dat die allemaal een Portugese rondleiding hadden geboekt, wij waren de enige die een Engelstalige hadden. Dus gingen we heerlijk relaxed met onze eigen gids op pad! Het weer zat niet mee zo begin oktober en het was grijs, nat en druilerig. Maar dat deed niks af aan de charme van deze plek. We beginnen de rondleiding in de tuinen.

De centrale quinta, ook weer bedekt met klimop, ligt te midden van ruim acht hectare aan historische tuinen, met meer dan 114 bloemensoorten en eeuwenoude bomen. Het enorme meer heeft een eigen theehuisje met rieten dak in het midden. Verder vind je hier ook het sierlijke manuelijnse raam waarvan wordt beweerd dat het de plek was waar Dom João IV tot koning werd uitgeroepen.

De exotische tuinen deden me een beetje denken aan Quinta da Regaleira in Sintra. Het is net alsof je door een oud en lichtelijk mysterieus park loopt. Na elke kronkel/bocht in het pad wacht je een nieuwe verrassing! Er staan verschillende huisjes/prieeltjes en hier en daar zijn er waterpartijen met kleine watervalletjes en fonteinen. We komen langs de prachtige oorspronkelijke waterbron en lopen over graspaden en houten bruggetjes. Dit alles omgeven door allerlei bloemen in alle kleuren van de regenboog. Stel je dit eens voor op een zonnige lentedag, met alle struiken, planten en bloemen in bloei!

Ondertussen vertelt de gids honderduit over de geschiedenis van de familie en de wijngaarden. Het prachtige pand op de foto boven het artikel wordt tegenwoordig als vakantiehuis gebruikt door de familie. Ze waren op dat moment aanwezig, dus mochten we niet te dichtbij komen in verband met hun privacy. Wat een plek om even aan de dagelijkse hectiek te ontsnappen! Midden in de natuur, omgeven door wijngaarden even je batterijen weer opladen.

We komen langs de ‘adega’ en nemen natuurlijk binnen een kijkje. Het is er donker en er speelt sfeervolle muziek, speciaal voor de adega velha. Dit gebouw is een bijzonder onderdeel van het landgoed Aveleda: het was de eerste wijnmakerij die in 1885 werd gebouwd. Destijds met een capaciteit van 280 vaten, terwijl het er slechts 12 produceerde. De constante temperatuur en vochtigheid en de zeer lage verlichting, zijn de belangrijkste factoren die zorgen voor de beste rijpingsomstandigheden voor de wijnen en brandewijnen die hier zijn opgeslagen.

Adega Velha is een van de oudste Portugese wijnmerken, die al meer dan 50 jaar bestaat. In 1971 werd de Adega Velha (dat in het Portugees “oude wijnmakerij” betekent) brandy geboren. Door de langzame rijping in de oude wijnkelders op Quinta da Aveleda, combineert deze ‘brandewijn’ traditie met innovatie. Te midden van dit alles staat een vijftal speciale flessen in een vitrine.

Uiteraard moest er ook geproefd worden! We namen net op tijd plaats in het proeflokaal voor de bui echt losbarstte. Ik koos voor een vinho verde tasting en kreeg drie verschillende wijnen te proeven: een alvarinho, een lourinho en een blend van deze twee druivensoorten. Van tevoren had ik verwacht een duidelijke favoriet te gaan hebben, maar hoewel allemaal verschillend, waren ze alle drie even lekker. Bij de proeverij werd een plankje met lekkers geserveerd, waaronder een amanteigado en een curado kaasje. Deze kaas bleek naderhand te koop in de aangrenzende winkel. Hier kun je uiteraard ook de Quinta da Avelada wijnen kopen.

Wat veel mensen wellicht niet weten is dat Quinta de Aveleda naast hun kwaliteitswijnen ook de Casal Garcia wijnen (sinds 1939) produceert. De naam is vanzelf ontstaan, aangezien de wijn is gemaakt van een van de wijngaarden van Aveleda: die van Casal Garcia. Casal Garcia is vandaag de dag het meest verkochte merk Vinho Verde ter wereld. Dit is een lichte toegankelijke wijn in het lagere prijssegment. Waarschijnlijk bij de meeste mensen wel bekend!

Wil jij deze magische plek ook bezoeken? Neem dan een kijkje op de website voor de verschillende mogelijkheden!

* Rua da Aveleda, nº2, 4560 – 570 Penafiel, Portugal