Quinta do Sanguinhal

Een van de vele genoegens tijdens een tripje naar Portugal vind ik toch wel het bezoeken van een wijngaard. Vaak probeer ik er dan ook één (of twee) in te plannen. Helaas lukt dit niet altijd, maar als het lukt dan natuurlijk wel een bezoek inclusief wijnproeverij! Zo ook tijdens mijn recente reisje naar Centro de Portugal.

Dit traditionele romantisch aandoende landgoed met wijngaard, net buiten Bombarral, is al sinds 1874 in handen van dezelfde familie. Iemand van de Pereira de Fonseca familie verwelkomt je dan ook persoonlijk en geeft de rondleiding inclusief uitleg over het familiebedrijf. De dame die ons rondleidt is de kleindochter van de oprichter Abel Pereira da Fonseca. Leuk weetje is dat oma nog leeft (101 jaar oud!) en op het terrein woont. De familie bezit drie verschillende quinta’s in de regio: Quinta do Sanguinhal, Quinta das Cerejeiras en Quinta de São Francisco.

Quinta do Sanguinhal | Saudades de Portugal

Gedurende de rondleiding bezoek je de wijngaard, de 19de eeuwse tuinen rondom het familiehuis en de oude distilleerderij die tot 1970 nog in gebruik was om grappa en Brandy te maken. Verder neem je een kijkje in de ruimte waar vroeger de druiven geperst werden en waar de ouderwetse houten/stenen hulpmiddelen nog aanwezig zijn en in de kelder waar de brandy en likeurwijnen liggen te rijpen in 36 grote eiken vaten. Overal krijg je een stukje van de familiegeschiedenis te horen en wordt er uit gelegd hoe een en ander toen functioneerde ten opzichte van nu. PS: het ruikt heerlijk in de kelder, je ruikt direct dat het niet om ‘gewone’ wijn gaat.

We beginnen de rondleiding in de tuinen rondom het familiehuis. Dit is echt een walhalla voor de achterkleinkinderen die daar wonen. Een en al groen, oude bomen om in te klimmen, heggen met leuke doorgangetjes, hoogteverschillen, een waterbassin, etc. Het is alsof je een privé park in je achtertuin hebt! Uren speelplezier gegarandeerd. Aansluitend aan de tuin ligt de wijngaard op een heuvel achter het huis. Glooiend groen zover het oog reikt. Wat een plek om te mogen wonen en werken.

Als afsluiting van de rondleiding is er de proeverij. Deze proeverij bestaat uit zeven wijnen (wit, rosé, rood en dessertwijn). Onze proeverij viel samen met de lunch en achteraf was ik blij dat we dit zo gepland hadden. Het is toch wel erg prettig om een bodempje te hebben als je aan het proeven slaat! Daarnaast is het ook aan te raden om er vooraf rekening mee te houden of er nog gereden moet worden of niet… Gelukkig hoefde ik niet meer achter het stuur (plan ik ook altijd vooraf zo), want dat was niet verantwoord geweest. 😉

Ook maken ze hier een heerlijke port, die overigens geen port mag heten. Port is namelijk een soort wijn, die uitsluitend gemaakt wordt van druiven uit de wijnstreek Douro. Dus heet hij hier “vinho licoroso”. Evengoed een aanrader! Naast de wijn en vinho licoroso maken ze ook nog een Brandy.

Quinta do Sanguinhal | Saudades de Portugal

Wil je graag deelnemen aan een proeverij dan dien je dit van te voren te reserveren. Het kan vanaf minimaal twee personen. De standaard tour duurt ongeveer anderhalf uur en is inclusief zeven proefglazen en een aantal kleine hapjes (toast, kaas en mini zoetigheden). Deze optie kost €22 per persoon.

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 13:00 en van 14:00 tot 18:00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur.
Zondags gesloten

Voor meer informatie en boekingen kun je een kijkje nemen op hun website!

* Quinta do Sanguinhal – 2544-909, Bombarral, Portugal

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.