Quinta do Francês

Een poosje terug kon je hier lezen over de mogelijkheden qua wijnproeverijen in de Algarve. Ook kondigde ik toen aan dat wij tijdens ons jaarlijkse bezoek aan deze regio drie verschillende quintas hadden bezocht voor zo’n proeverij. Meer informatie over deze individuele wijnboerderijen zou volgen. Vandaag de eerst bezochte: Quinta do Francês.

Quinta do Francês ligt op een kleine 20 minuten rijden van Silves in de heuvels van de ‘Ribeira de Odelouca‘. Quinta do Francês is een familiebedrijf met in totaal negen hectare aan wijngaarden. De eigenaar is geboren in Frankrijk uit een Italiaanse  familie (met een traditie in het maken van wijn) en getrouwd met een Portugese. De wijngaard is in 2002 in eerste instantie aangeplant als hobby.

Quinta do Frances

In 2008 was de wijngaard eindelijk klaar voor productie en begon het feest. De wijngaard is op te splitsen in twee verschillende bodemsoorten, met hellingen op het zuiden (voor de vijf rode druifsoorten) en terrassen met leistenen bodems vlakbij de rivier (Odelouca) voor de witte druifsoorten.

Het hoofgebouw bevat onder andere een wijnwinkel & proeflokaal, waar je zowel eigen producten als streekproducten kunt kopen. Maar ook de wijnmakerij en wijnkelder bevinden zich hier. In de verte zie je het privé-eigendom van de eigenaren, verscholen tussen de glooiende heuvels, liggen. Rondom staan prachtige olijfbomen en er groeit en bloeit vanalles.

Zodra we over de lange oprijlaan aan komen rijden, tussen de wijngaarden door, doemt in de verte het in typische Algarve stijl gebouwde hoofdgebouw op. Een charmant, niet te groot, blauw/wit gebouw met gezellige veranda. We melden ons bij de receptie voor de vooraf geboekte tour en aansluitende proeverij. Het is een zonnige ochtend in oktober en we zijn de enigen. We worden meegenomen voor een rondleiding met uitleg over de wijngaard, het ontstaan ervan en de verschillende wijnen die ze hier maken. De tour duurt ongeveer een half uurtje, niet te kort, niet te lang. Dus de informatie blijft te behappen voor een leek.

Quinta do Frances

Na de rondleiding nemen we buiten op het overdekte terras plaats voor de proeverij. Het zonnetje schijnt en we proeven verschillende wijnen onder het genot van niets dan de rust en fluitende vogeltjes. Bij elke wijn hoort uiteraard een korte uitleg, zodat we weten wat we ruiken en proeven. Aangezien we de enigen zijn, genieten we zonder enige haast van de ervaring. Er is een map met aanvullende informatie over alle wijnen, zodat je op je gemak nog even één en ander na kunt lezen.

De Algarve heeft een lange geschiedenis als wijnregio. Door de eeuwen heen was de handel in deze wijnen van groot belang. Helaas liep de wijnproductie halverwege de twintigste eeuw snel terug aangezien de winsten van wijn niet konden concurreren met de voordelen die het toerisme deze regio bracht. De vier belangrijkste steden hebben hun naam gegeven aan de vier DOC’s van de regio: Lagos, Portimão, Lagoa en Tavira. Hoewel de Algarve niet bekend staat om haar wijnen, is het zeker een streek om in de gaten te houden!

Rijd je er op eigen gelegenheid heen, dan kost de standaard rondleiding plus proeverij (van drie wijnen) ongeveer acht euro. Voor twee euro per glas kun je ook de overige twee topwijnen proeven. Wil je er graag wat te eten bij, bestel dan een snackplankje om de ervaring compleet te maken. Of kies gewoon voor een wijntour (halve of hele dag) inclusief vervoer!

Quinta do Frances

Een rondleiding en proeverij op deze quinta zijn een mooie kennismaking met het fenomeen. Dus heb je eigenlijk nog niet eerder een wijnboerderij/-proeverij bezocht (in de Algarve), dan is dit wellicht een mooi begin?! Meer informatie over de wijngaard, wijnen en openingstijden vind je op de website.