Recept: Mousse de Batata Doce

Zoete aardappel leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. Wij eten het op beide manieren graag. En in Portugal zul je het regelmatig op de kaart tegenkomen. Zo gaat het bijvoorbeeld goed samen met octopus. Maar smaakt het ook prima als basis in een nagerecht. Verder kom je het ook tegen in broodjes en andere zoetigheden. Vandaag gebruik ik ze wederom als basis voor een smakelijk nagerecht. Deze Mousse de Batata Doce is een leuk ogend toetje dat ook nog eens in een handomdraai klaar is!

Mousse de Batata Doce

Mousse de Batata Doce

Recept door Saudades de Portugal
4.9 van 10 Stemmen

Goed voor 6-8 porties.

Categorie: – NagerechtenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

20

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • voor de mousse
  • 500 gram zoete aardappel (gaar)

  • 125 gram suiker

  • 4 eieren

  • 35 gram gezouten boter (gesmolten)

  • 1 theelepel kaneel

  • 1 sinaasappel (rasp)

  • voor de topping
  • 2 grote eiwitten

  • 75 gram suiker

  • 1/2 eetlepel citroensap

Bereiding

  • *Note vooraf: maak je de mousse zonder de meringue topping? Gebruik dan 150 gram suiker in plaats van 125 gram.
  • Begin de avond van tevoren of ’s ochtends met de voorbereidingen, zodat de mousse voldoende tijd heeft om op te stijven en de smaken goed in kunnen trekken.
  • Mousse
  • Kook, bak (in de oven) of pof de zoete aardappels gaar. Laat rustig wat afkoelen.
  • Snijd ze zodra ze voldoende zijn afgekoeld doormidden en schep het binnenste eruit in een ruime beslagkom. Zorg dat je 500 gram zoete aardappel hebt als basis voor de mousse. Prak nu alles zo fijn mogelijk met een vork en laat vervolgens verder afkoelen.

    Mousse de Batata Doce
  • Klop in een andere kom de suiker, samen met vier eidooiers en de theelepel kaneel, tot een romige creme.

    Mousse de Batata Doce
  • Klop de eiwitten stijf in weer een andere kom en houd apart voor later.
  • Zodra je zoete aardappel is afgekoeld meng je het suikermengsel er goed door. Rasp nu de schil van de sinaasappel er boven, voeg de gesmolten boter toe, en schep wederom alles goed door elkaar.
  • Als laatste gaan de opgeklopte eiwitten er bij. Vouw deze met een schuimspaan voorzichtig door de rest zodat de luchtigheid behouden blijft. Ga je nu kloppen of mixen dan sla je alle lucht eruit en houd je niet echt een mousse over…
  • Schep de mousse de batata doce in individuele glaasjes of schaaltjes of in één mooie grote serveerschaal. Dek af met aluminiumfolie en zet (minimaal een paar uur) in de koelkast om goed op te stijven.
  • Topping
  • Uiteraard is de meringue topping geheel optioneel. Al maakt hij het plaatje wel compleet mocht je de mousse serveren tijdens een etentje!
  • Verkruimel een paar maria biscuitjes en strooi een laagje over de mousse de batata doce.
  • Doe de eiwitten in een schone beslagkom en voeg de suiker en het citroensap toe. Klop nu met een mixer op de hoogste stand tot een luchtig meringueschuim. Afhankelijk van je mixer duurt dit een paar minuten. Klop de meringue tot je een mooie fluweelzachte textuur hebt, zonder suikerkorrels erin. Maar zorg ervoor dat je het ook weer niet te lang klopt, dan wordt je meringue namelijk stijf en droog.
  • Schep het dan in een spuitzak en draai een leuk toefje bovenop het laagje verkruimelde biscuitjes. Vervolgens branden we de meringue lichtjes, met een crème brûléebrander, tot de suiker karamelliseert en er en mooi goudbruin laagje ontstaat. Serveer direct.

    Mousse de Batata Doce
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • PS: ik heb een stevig diepvrieszakje gebruikt voor de meringue en daar vervolgens een -iets te groot- hoekje afgeknipt (niet iedereen heeft standaard een spuitzak in huis). 😉
  • Ook lekker met een scheut Licor Beirão of Cointreau erdoor.
  • En/of garneer met wat amandelschaafsel of -stiften.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!