Made in Portugal: By Stró

De herfst staat voor de deur. Of nou ja, die is eigenlijk al enigszins met de deur in huis gevallen… Tijd om je warm aan te kleden! Waarom dan niet met een fijne warme sjaal gemaakt in de Serra da Estrela (Portugal hoogste continentale bergketen)?! Of lekkere warme sloffen? Wij zijn verliefd op de artikelen van het Portugese merk By Stró. Bol van traditie, maar allesbehalve oubollig. Kijk maar mee…

By Stró maakt dekens, tapijten, pantoffels, sjaals, tassen, hoofddeksels en meer. Alles is handgemaakt en er wordt geen gebruik gemaakt van massaproductie. Ze streven naar een collectie die volledig tot stand is gekomen door (her)gebruik van materialen, technieken, patronen en herinneringen die deel uitmaken van de Portugese cultuur, traditie en geschiedenis. Daarnaast is het in elke fase van het productieproces essentieel om afval en impact op het milieu te minimaliseren en om de lokale gemeenschappen en kleine, binnenlandse industrie te ondersteunen. De materialen zijn slijtvast en duurzaam, de eindproducten doordacht tot in detail.

Door de nauwe banden die ze hebben met de Serra da Estrela, voelden de mensen achter By Stró de drang om één van de meest waardevolle producten van de stedelijke vergetelheid te redden: de traditionele pantoffels. Het zijn pantoffels met een ziel; ze werden geboren uit pure noodzaak, om warmte en comfort te geven aan de mensen op de berg. Het zijn ook unieke pantoffels, ze worden in een aantal kleine dorpjes van Serra da Estrela handgemaakt door ambachtslieden met vaardige handen, geduld en wijsheid. De materialen zijn restjes stof, verzameld uit textielfabrieken in de regio.

De pantoffels volharden in wat ze altijd zijn geweest: een ecologische en duurzame vorm van kunst. By Stró zal er voor blijven zorgen dat deze kunstvorm veilig is de komende jaren, en dat het fabricageproces eigendom blijft van de mensen die in de bergen wonen.

By Stró

Met de sjaals fuseert By Stró het bekende, traditionele bruine en beige visgraatmotief van de Serra da Estrela (in Portugal bekend als ‘espinhado‘) met hedendaagse esthetiek en een vleugje eigen visie. Door te profiteren van de lokale textielervaring, is het resultaat een hogere kwaliteit sjaal, gemaakt van de zachtste lamswol (in zeven zorgvuldig gekozen vrolijke kleuren). Deze sjaals getuigen van hun verlangen om met hun producten een beetje van zichzelf te onthullen terwijl ze trouw blijven aan de essentie van de Serra da Estrela.

Ook enthousiast geworden over dit bijzondere Portugese merk? Neem eens een kijkje op de site of check hun Facebook.