Museu Municipal de Faro

Ook weer zo eentje die al jaren op mijn lijstje stond, maar waar het op de een of andere manier nooit van kwam. In dit geval kwam dat vooral door de dichte deur waar we keer op keer voor stonden. Dus ditmaal vooraf de openingstijden gecheckt en het tijdstip dat we naar Faro reden erop aangepast. We trapten ons bezoek aan de hoofdstad van de Algarve dus af met een bezoek aan het Museu Municipal de Faro!

Nou moet ik eerlijk zeggen dat mijn interesse vooral uitging naar het gebouw waarin het museum gevestigd is en niet zozeer naar de tentoonstellingen. Maar het was al met al een interessant bezoek! Bijkomend voordeel was dat het super rustig was, er liepen weinig andere mensen rond.

Faro is een stad met verschillende historische charmes en een eeuwenlange geschiedenis die terug te zien is in de straten. Waar ooit beschavingen uit vroegere tijdperken woonden en hun huizen, tempels en openbare voorzieningen bouwden, verkennen tegenwoordig toeristen de historische en artistieke bezienswaardigheden van Faro.

De stad Faro werd ongeveer 2500 jaar geleden gesticht op dezelfde heuvel als waar het Museu Municipal de Faro tegenwoordig is gevestigd. De missie van het museum is het onderzoeken, conserveren, documenteren, valoriseren, verspreiden, verwerven en verspreiden van materiële en immateriële getuigenissen van de mens in de gemeente Faro, in regionaal perspectief. Honderd jaar na de oprichting, een mijlpaal die het de status geeft van een van de oudste musea in de Algarve, en na verschillende adressen te hebben gekend, is het tegenwoordig gevestigd in het voormalige klooster van Nossa Senhora da Assunção.

Het klooster (architectonisch erfgoed) verdeelt de tentoonstellingszalen over zijn twee verdiepingen. Wij lopen op ons gemak door de tentoonstelling “Paths of the Roman Algarve” met ‘os rostos de oceanus‘, een prachtig mozaïek. Verder is er een islamitische kamer met voorwerpen uit het dagelijkse moslimleven. Er zijn ook twee permanente tentoonstellingen te zien, met prachtige voorbeelden van de oude schilderkunst (van de 16de tot de 19de eeuw) en de ‘Enchanted Algarve’ van Carlos Porfírio. Als je rond het kloosterplein loopt, krijgt je vanzelf toegang tot de verschillende ruimtes cq. tentoonstellingen.

De “Paths of the Roman Algarve” tentoonstelling toont een reeks archeologische overblijfselen van de romeinen, een volk dat vele jaren geleden in dit gebied leefde en gevestigd was in een nederzetting die al bestond. Ze stichtten een stad, die ze economisch en vooral cultureel verrijkten. De meeste stukken die je ziet, zijn sinds de oprichting (in 1894) in dit museum ondergebracht en andere zijn binnen de stadsmuren gevonden. De tentoonstellingsruimte is verdeeld in drie verschillende delen; ‘the Southwest Script’, ‘the City of the Living’ and ‘the City of the Dead’.

De entree voor het Museu Municipal de Faro bedraagt €2,- per volwassen persoon. Gratis toegang voor alle bezoekers op zondag tot 14.30 uur. Zeker de moeite waard om even binnen te wippen als je in Faro bent en het oude gedeelte (binnen de stadsmuren – Vila Adentro) bezoekt!

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 18:00 uur
Zaterdag en zondag van 10:30 tot 17:00 uur
Maandags gesloten

* Largo Dom Afonso III 14, Faro