Een dag in Faro

Ga je op vakantie naar de Algarve? Dan vlieg je waarschijnlijk op de luchthaven van Faro. Vliegen naar Faro kan vanaf verschillende luchthavens in Nederland. En de kans is groot dat je van daaruit op een transferbus of in een huurauto stapt, richting je uiteindelijke strandbestemming. Ik wil je vandaag laten zien dat ook Faro zelf de moeite van het bezoeken waard is.

Faro is een fijne, niet al te grote Portugese stad. Het staat niet vol met hotels of andere toeristische zaken, zoals je op andere plekken in de Algarve ziet. Hier zie je Portugezen die naar hun werk of school gaan, boodschappen doen en een kopje koffie drinken.

Je kan Faro bereiken per trein of bus of natuurlijk met eigen vervoer. Pas op met al de eenrichtingsstraten als je zelf door de stad rijdt! Bij het parkeren is de kans groot dat je word geholpen door een dakloze. Het is in Portugal gebruikelijk om een muntje aan hem of haar af te staan voor die “hulp”.

Omdat Faro niet groot is kan je het prima te voet verkennen. Tussen de oude stadsmuren vind je een mooi historisch gedeelte met verschillende bezienswaardigheden. Daarbuiten ligt het centrum met bijvoorbeeld de winkelstraten, de kathedraal en de haven. Een aantal plekken die je zeker niet mag missen zet ik hier voor je op een rijtje.

Arco da Vila

Het oude gedeelte, ook wel Vila Adentro genoemd, kun je binnen lopen via de Arco da Vila. Deze monumentale portaal is gebouwd in één van de middeleeuwse poorten van de stad. Hij stamt uit 1812 en binnenin zie je nog de overblijfselen van een Arabische poort. Deze maakt deel uit van de oude islamitische muren en was de toegang tot de stad voor degenen die van zee kwamen. Bovenop deze portaal zie je standaard een aantal ooievaarsnesten. Ben je eenmaal onder dit prachtige monument door gelopen, dan bevind je je in het oude gedeelte met heerlijk rustige straatjes, een azulejo werkplaats, kerken en een mooi centraal plein vol sinaasappelbomen.

Arco da Vila

Sé de Faro

In het centrum van Faro staat de kathedraal, oftewel Sé de Faro, als stralend middelpunt van een groot plein. De kathedraal kent een mix van gotische, renaissancistische en barokke elementen. Je vind hier ook een museumpje op de bovenverdieping, dat verschillende tentoonstellingen heeft van standbeelden, religieuze schilderijen en gewaden. Ook is er een kleine bottenkapel. Na een korte klim in de toren word je beloond met een fascinerend uitzicht over Faro, de overblijfselen van de verdedigingsmuren en het nabijgelegen natuurgebied Ria Formosa. Echt een aanrader!

Openingstijden:
Zomer: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.30 uur, zaterdag van 09.30 tot 13.00 uur
Winter: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 09.30 tot 13.00 uur

Kaartjes kosten €3,50 per persoon.

* Largo da Sé, Faro

Convento de Nossa Senhora da Assumpção

In dit oude klooster Convento de Nossa Senhora da Assumpção vind je tegenwoordig het Museu Municipal de Faro. De collectie bestaat uit schilderijen, beeldhouwkunst, archeologie en archeologische overblijfselen uit de Romeinse en middeleeuwse tijd. Het gebouw stamt uit 1519 en is voornamelijk in Renaissance stijl gebouwd, met een Manuelijnse kerk en barokke koepel. Het klooster zelf heeft twee verdiepingen, ronde bogen op de begane grond en op de bovenste verdieping decoratieve waterspuwers.

Kaartjes kosten twee euro.

Openingstijden:
Zomer: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 19.00 uur, zaterdag en zondag van 11.30 tot 18.00 uur
Winter: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur, zaterdag en zondag van 10.30 tot 17.00 uur.

* Largo D. Afonso III, 14, Faro

Convento de Nossa Senhora da Assumpção

Teatro Lethes

Toneel, muziek, festivals en dans vullen dit prachtige historische theater dat stamt uit 1605. Het heeft een smalle, hoefijzervormige zaal met vijf balkons en een rijk gedecoreerd plafond. In de achttiende eeuw werd dit pand gebruikt als kazerne voor de soldaten die vochten tegen de troepen van Napeleon. In 1843 kwam een Italiaanse arts, Lázaro Doglioni, met het plan om in Faro een theater op te richten naar het voorbeeld van het Teatro de São Carlos in Lissabon. Hij kocht dit gebouw en zorgde voor de nodige verbouwingen. Het kreeg de naam Lethes, wat verwijst naar een mythische rivier, wiens water het mogelijk zou maken voor mensen om de tegenslagen en moeilijkheden van het leven te vergeten. In de twintigste eeuw raakte het theater in verval en uiteindelijk werd het in 1925 gesloten. In 1951 werd het verkocht aan het Portugese Rode Kruis, dat het tot op heden nog altijd in bezit heeft, hoewel het beheer en gebruik ervan wordt overgelaten aan het theatergezelschap van de Algarve. Een prachtig gebouw!

* Rua de Portugal, 58, 8000-281 Faro

Igreja do Carmo

Deze kerk, gebouwd ergens tussen 1713 en 1719, is een goed voorbeeld van barokke architectuur, met een symmetrische gevel. Het heeft een enkel schip, met een pastorie en vier zijkapellen versierd met tegels en verguld houtsnijwerk. De bottenkapel van Faro behoort tot deze Igreja do Carmo en werd in 1816 gebouwd. De botten werden opgegraven van de overvolle begraafplaats en zijn afkomstig van monniken. De kapel is bekleed met de botten van ongeveer 1245 skeletten en de beenderen sieren de muren en plafonds in nette geometrische patronen. Niet iets wat je dagelijks tegenkomt, dus een bezoekje meer dan waard!

Kaartjes voor de bottenkapel kosten €2,00.
Openingstijden:
Zomer: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 13.00 en van 15.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur
Winter: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 13.00 en van 15.00 tot 17.30 uur

* Largo do Carmo, Faro

Igreja do Carmo

Ilha de Faro

Voor de kust van Faro ligt het natuurgebied de Ria Formosa. Onderdeel hiervan is het zogenaamde Ilha de Faro, oftewel eiland van Faro. Alleen het aanrijden is al genoeg om een vakantiegevoel op te roepen. Je rijdt over een smal weggetje dwars door het natuurgebied, over het water natuurlijk, naar het eilandje. Heerlijk even met de voetjes in het zand.

Ilha de Faro