Celebra a Vida: de Keldertrap

Voordat we met de bouw van onze huizen de lucht in kunnen gaan, moeten we eerst onder de begane grond nog iets regelen. De kelders hebben dan wel een dak boven hun hoofd, maar je kunt er nog niet in of uit. En dat is natuurlijk wel zo handig. Op het programma vandaag staan de trappen naar de kelders.

Aan de zijkant van het privéterras van elk huis komt een trap naar de kelder én naar de eerste etage. Deze buitentrappen kom je in de Algarve veel tegen bij de traditionele, maar ook moderne huizen. Dat sfeertje vonden wij ook mooi om te gebruiken in het ontwerp. Ook creëren we zo gelijk een afscheidingsmuur tussen de huizen, zodat elk huis genoeg privacy heeft op het privéterras. Dat gaat er ongeveer zo uitzien.

de Keldertrap

De trap naar boven komt op een later moment. Voor nu ligt de focus voor ons op de weg naar beneden.

De weg van de keldertrap

Eerst storten we het fundament waar de trap op geplaatst gaat worden. Dat is zeg maar de weg die de trap gaat afleggen op de grond. Op deze stevige basis gaan we de muren en treden verder bouwen.

de Keldertrap

De muren van de keldertrap

Dan is het tijd voor de muren van de keldertrap. Het wapeningsstaal voor de muren is al geplaatst voor het storten van het fundament. Nu komt de houten bekisting om het staal heen en dan kan het beton van de muren in deze vorm gestort worden.  Als dat uitgehard is, zie je de vorm van de trap al. De treden zijn het volgende station.

De treden

Hetzelfde recept gebruiken we voor de treden van de trappen. De treden worden eerst gevormd door het wapeningsstaal met de houten omlijsting. Daarna storten we het vol met beton.

A escada

Tadaa, daar komt na het uitharden een stevige trap oftewel ‘escada’ tevoorschijn! Voor elk huis hebben we nu een trap naar de kelder.

Kom je naar beneden?

Ja hoor, kom maar door. We kunnen de kelder in. Niet dat daar nu al zoveel te beleven is. Maar het geeft wel een goed beeld van de ruimte. De kelder is ongeveer net zo groot als de ruimte op de begane grond. We gebruiken de kelders straks vooral voor opslag en als technische ruimte voor apparatuur en aansluitingen. Zo te zien, kunnen we dat prima kwijt.

De tijd van het beton storten zit erop. Vanaf nu gaan we de constructie verder bouwen met Light Steel Frame. Benieuwd wat dat is en hoe dat gaat? Houd dan zeker onze gastblogs in de gaten.


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.