Ilha de Faro

Het klinkt misschien wat raar, maar één van mijn favoriete plekjes in de Algarve ligt vlakbij de luchthaven van Faro. Hoewel toeristen, bussen en vliegtuigen van en naar de luchthaven reizen, ligt een heerlijk rustig en mooi stukje Algarve om de hoek…

Voor de kust van Faro ligt het natuurgebied de Ria Formosa. Onderdeel hiervan is het zogenaamde Ilha de Faro, oftewel eiland van Faro. Alleen het aanrijden is al genoeg om een vakantiegevoel op te roepen. Je rijdt over een smal weggetje dwars door het natuurgebied, over het water natuurlijk, naar het eilandje. Voor je zie je dan links en rechts een smalle strook land met een aantal huisjes. Verder zie je vooral veel vissers. Vaste prik op ons programma als we in de Algarve zijn! Heerlijk die rust…

Op het eilandje aangekomen heb je de keus tussen linksaf of rechtsaf slaan. Er loopt een weg over de lengte van het eiland, zo’n beetje door het midden. Aan de ene zijde heb je een prachtig uitzicht over het natuurgebied Ria Formosa en op Faro en de luchthaven, aan de andere zijde vind je de zee en een heerlijk rustig (behalve in de zomermaanden) zandstrand. Parkeer je auto ergens en ga lopend het eilandje verkennen. Er zitten volop leuke restaurantjes voor zowel lunch als een avondmaal. Er wordt natuurlijk veel vis aangeboden en het is dan ook niet gek dat het eiland bekend staat om een visgerecht: arroz de lingueirão (rijst met scheermessen).

lingueirão

Mocht je niet zo van vis houden probeer dan eens een tosti bij Cais 73. Nou zul je waarschijnlijk denken, een tosti in Portugal, is dat nou zo bijzonder? Jazeker, zo’n lekkere eet je niet snel weer! Twee tips vooraf: bestel een halve (echt geloof ons, je wilt geen hele) en kies iets originelers dan de standaard Hollandse tosti met ham en kaas. Je zult er geen spijt van krijgen. Wat je niet op krijgt kan mee in een “doggy bag” en smaakt de volgende dag nog heerlijk als je hem even weer opwarmt!

Casa das tostas

Flaneer na de lunch heerlijk over het strand met je voeten in het water, neem een kijkje bij de plaatselijke vissers (die schelpjes zoeken in het zand of met hengel in het water staan) of ga ergens rustig zitten om het komen en gaan van vliegtuigen op de luchthaven gade te slaan. Al met al een heerlijk dagje uit.

Je vindt het eilandje door de borden richting de luchthaven te volgen en op de allerlaatste rotonde voor de luchthaven (bij het tankstation) rechtsaf te slaan richting Ilha de Faro. Mocht je het toch niet kunnen vinden, het staat ook wel bekend als Praia do Faro.

Praia do Faro

Ik las pas geleden ergens dat ze de toegangsweg naar het eilandje gaan aanpakken. Dit hopen ze voor de zomer te realiseren. Een aanrader dus om zo spoedig mogelijk een bezoekje te brengen aan dit plekje, want het zal daarna een stuk toeristischer gaan worden… Mocht je het interessant vinden en lees je Portugees, dan kun je hier het artikel lezen.