Natuurproject BioRia

Ons Nederland is zo plat als een dubbeltje. Is het daarom dat we bij indrukwekkende natuur vaak aan bergen of kliffen denken? Een prachtige natuurfilm, “Encontro D’Aguas” van Daniel Pinheiro, liet me onlangs zien dat ook “plat” Portugal veel te bieden heeft. Vandaag nemen we je mee naar BioRia, een natuurproject in het waterrijke natuurgebied uit deze film.

Als je op Google Maps het gebied ten noorden van de stad Aveiro bekijkt dan zie je veel water. Het is de Ria de Aveiro met al haar vertakkingen. Laatst vertelde ik je nog over de traditionele boten, moliceiros, die hier varen. En vorig jaar fietste ik een stuk van de zogenaamde CicloRia. Waar de rivier Vouga in contact komt met de Ria de Aveiro ligt het geheel van lagunes dat Baixo Vouga Lagunar wordt genoemd. Dit is het gebied van BioRia.

Het project BioRia

Aan de oostkant van deze regio ligt de gemeente Estarreja met – naast de stad Estarreja – dorpen als Canelas, Salreu, Veiros en Pardilhó. Deze gemeente was in de twintigste eeuw belangrijk voor de Portugese industrie, maar met het ingaan van de eenentwintigste eeuw werd een nieuw pad gekozen. De gemeente startte het project BioRia, waarmee het industriële karakter van het gebied moest plaatsmaken voor een focus op de natuur. “Virar Estarreja para a Ria” werd de bijbehorende leus, oftewel “Estarreja draaien naar de Ria”. Het doel van dit project was en is om de natuur en de biodiversiteit van het gebied in stand te houden én meer mensen er bekend mee te maken.

Sinds de start van het project in 2005 zijn er een hoop stappen gezet. Er zijn acht routes uitgezet die je kan wandelen, fietsen of rijden. Aan de start van één van de routes, in Salreu, is een klein bezoekerscentrum gebouwd waar je meer te weten komt over het gebied. Dit heet het Centro de Interpretação Ambiental.

Flora en fauna

Wat kom je tegen op deze wandelingen? Veel water, rietkragen en moeras. Je hoort overal kikkergekwaak en ziet vlinders, slakken en hagedissen. Het gebied is bijzonder rijk aan vogels, dus neem je verrekijker mee om ooievaars, purperreigers, ijsvogels, boerenzwaluwen, zwarte wouwen en gele kwikstaarten te spotten. Tussen al dat natuurgeweld rijdt vervolgens een stoere vrouw op een tractor rond, op weg naar de rijstvelden die ze moet bewerken.

De beste manier om het je te laten zien is door middel van de film. “Encontro D’Aguas” ging een paar maanden geleden in première in Estarreja. Of er ooit een Engelse versie gaat verschijnen is nog niet zeker, maar de trailer (zonder tekst) laat al fantastisch zien hoe mooi het hier is:

De routes

Je kan kiezen uit de volgende uitgezette routes. Natuurlijk kan je je eigen combinaties maken, bijvoorbeeld om van een lineaire route toch een circulaire te maken. Wil je alles ingetekend op een kaart zien, dan kan je naar de website bioria.com.

Percurso do Ria Antuã: wandelen of fietsen, circulaire route van 5,7 kilometer
Percurso do Bocage: wandelen of fietsen, lineaire route van 3,6 kilometer
Percurso do Jardim: wandelen, lineaire route van 1,8 kilometer
Percurso do Rio Gonde: wandelen, fietsen of autorijden, lineaire route van 3,5 kilometer
Percurso das Ribeiras de Veiros: wandelen, fietsen of autorijden, lineaire route van 7,5 kilometer
Percurso das Ribeiras de Pardilhó: wandelen, fietsen of autorijden, lineaire route van 7,7 kilometer
Percurso de Salreu: wandelen of fietsen, circulaire route van 7,7 kilometer
Percurso de Fermelã: wandelen of fietsen, circulaire route van 10,1 kilometer

Ikzelf wandelde het Percurso de Salreu, samen met een groep vogelaars. Mocht je dat avontuur gemist hebben lees het dan hier. Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.