Overstromingen in de Algarve

Albufeira, dat is toch dat mooie, witte vissersdorp waar je heerlijk aan het strand ligt? Ja! Dat is het! Maar deze week veranderde het in een nachtmerrie. Op zaterdagavond begon het te regenen en het is niet meer opgehouden. En het zijn geen kleine buitjes. Het leidde er toe dat we gisteren zonder elektriciteit kwamen te zitten en met geen mogelijkheid het huis konden verlaten. Normaal laat ik je de mooie foto’s van Portugal zien, maar helaas was dit de laatste dagen de realiteit…

Een “wandeling” door het dorp liet zien hoe enorm de schade is. Huizen, restaurants, hotels: er lijkt niemand ontsnapt te zijn aan het water. En er is ook nog het trieste nieuws van een dode (een man van 79). Zie hier een deprimerend fotoverslag…

Overstroming Albufeira

Dit is helaas niet de eerste keer dat dit gebeurt… Maar zo erg als gisteren heb ik (of de schoonfamilie) het nog nooit meegemaakt. ’s Ochtends moesten we de regen in om iets weg te brengen en stond het water ongeveer tot onze enkels. Twee kopjes koffie later konden we zonder kunsten al niet meer terug doordat het water ondertussen zo hoog stond en met zo’n kracht door de straten raasde. Gelukkig zijn we nog thuis gekomen (drijfnat tot op het ondergoed).

Overstroming Albufeira

Overstroming Albufeira

De brandweer moest flink aan de bak, er moesten onder andere mensen uit winkels gered worden. Men kwam vast te zitten doordat het water zo snel steeg en de stroming erg sterk was. Hele terrassen kwamen voorbij drijven, vitrines met ijs, koelkasten, gasflessen, kasten, je kunt het zo gek niet bedenken… De brandweer van Albufeira kreeg in de loop van de dag hulp uit Faro en Portimao. Er werden zelfs jetski’s en boten ingezet om “de straat” op te gaan.

Overstroming Albufeira

De RTP (portugese televisie) was natuurlijk ter plaatse en ze zijn tot ’s avonds laat aanwezig geweest. Hun auto moest al vrij snel na aankomst uit het wassende water getrokken worden. Hij was nu nog te redden, maar een half uur later was hij verdwenen geweest. Sorry hoor, maar die parkeer je toch ook niet midden in de ellende?! Vanaf de middag tot diep in de nacht waren alarmen en sirenes de overheersende geluiden… Gelukkig stopte het op een gegeven moment met regenen, anders was de ellende nog veel groter geweest.

Overstroming Albufeira

Overstroming Albufeira

The day after…

Het water is gezakt en we blijven zitten met een dikke laag modder die het hele dorp bedekt. Verder bergen huisraad, stoelen, tafels en hele winkel inventarissen… Alle hens aan dek. Tussen de buien door kwam de zon af en toe ook even om de hoek kijken. Zonder een paar hoge regenlaarzen is het nog steeds onmogelijk om de straat over te steken. Verder nog steeds geen elektriciteit in het getroffen gebied.

Overstroming Albufeira

Overstroming Albufeira

Vandaag werden er nieuws-helikopters ingezet om de ellende van boven te filmen. Hierdoor krijg je een goed overzicht van de ravage… De elektriciteit kwam vandaag aan het einde van de middag moeizaam weer op gang. Af en toe valt het nog uit. De televisie volgde enkele uren later, dus vanaf een uur of 9 plaatselijke tijd kunnen we het ook op het nieuws volgen.

Overstroming Albufeira

Het halve strand is weggespoeld en delen van het wegdek zijn ingestort… Meerdere dorpen in de regio zijn getroffen, maar Albufeira heeft het het zwaarst te verduren gekregen. Het gaat het dorp veel tijd kosten om hiervan bij te komen en alles opnieuw op te bouwen/repareren.

Overstroming Albufeira

Op de muur zie je tot waar het water stond

Overstroming Albufeira

Força Albufeira!