Exotisch fruit op Madeira

Als je naar Madeira gaat, mag er één ding absoluut niet ontbreken in je programma, namelijk een wandeling over de Mercado dos Lavradores. Je zintuigen krijgen de volle laag (op een goede manier!) met de grote verscheidenheid aan exotisch fruit die te koop wordt aangeboden. Een aantal van de exotische fruitsoorten zijn typerend voor het eiland Madeira, ook al komen ze oorspronkelijk ergens anders vandaan. De grote vraag is, wat is wat?

Misschien wil je best eens iets aparts proberen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen. Alles ziet er zo anders uit… Tekst en uitleg krijg je vandaag van mij! Zo ga je goed voorbereid een dagje naar de plaatselijke markt.

Pimpinelas

Ook wel caiota of chuchu genoemd. Afkomstig uit Midden-Amerika. De vrucht kan een peervormige, ovale of ronde vorm hebben en de schil varieert tussen groen en wit. Deze schil kan doornen hebben of glad zijn, afhankelijk van de soort. Het is onder andere familie van de komkommer, de pompoen en de watermeloen. Deze vrucht wordt niet uit de vuist gegeten, maar wordt verwerkt in allerlei gerechten (warm of koud).

Pimpinelas

Banana-maracuja

Zoals de meeste exotische fruitsoorten vandaag komt ook deze vrucht oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Daar staat hij ook wel bekent als de curuba. De vrucht ziet er uit als een kleine banaan, recht met gebogen tips. De schil is glad, geel en zacht. Het vruchtvlees is geel-oranje met zwarte eetbare zaden, zoals een passievrucht. Hij heeft een zachte zoete smaak die niet te vergelijken is met die van een ander fruit.

Exotisch Fruit op Madeira

Fruto Delicioso

Deze vrucht komt oorspronkelijk uit Mexico en is ook wel bekend onder de namen banana-ananás en costela-de-adão. De banaan-ananas vergelijking komt doordat de vrucht een aantal overeenkomsten heeft met deze twee vruchten. De vorm lijkt enigszins op een banaan en de schil bestaat uit zeshoekige schubben die op de schil van een ananas lijken. Ook de smaak heeft wat weg van beide vruchten en is lekker fris. De vrucht is favoriet onder toeristen die de markt bezoeken.

Fruto Delicioso

Araçá

Ook bekend onder de naam araçal. Oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië. Het zijn kleine, ronde vruchten met zaden, de pulp varieert in kleur van oranje naar lichtgeel. De smaak is karakteristiek, eentje die doet denken aan guave, maar dan iets zuurder en met een meer uitgesproken aroma. Je hebt een rode en een gele variant.

Anona da Madeira

Oorspronkelijk afkomstig uit de Andes. De schil is lichtgroen en geschubd. Naarmate hij rijper wordt, kleurt de schil donkerder. Dit is een vrucht met een witte pulp, een romige en sappige, delicate smaak en scherpe, bijna vanille-achtige, geur. De vrucht ligt ook vaak bij het ontbijtbuffet op Madeira. Jaarlijks wordt er in februari/maart in de plaats Faial een feest ter ere van deze vrucht gevierd, het Festa da Anona.

Anona

Nêspera

Ook wel ameixa-amarela genoemd en bij ons bekend als de loquat. Deze vrucht komt oorspronkelijk uit China. Hij is ovaal van vorm en lichtelijk peervormig. De vrucht is sappig, kruidig, zoet, rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Je zou het misschien niet zo snel zeggen, maar hij is nauw verwant aan de appel. De smaak is dan ook enigszins vergelijkbaar met die van een appel.

Exotisch Fruit op Madeira

Pitanga

Kleine vruchtjes, die bijna op snoepjes lijken, afkomstig uit Zuid-Amerika. In het Nederlands noemen we ze de Surinaamse kers. Ook deze zijn er in verschillende kleuren: rood (de meest voorkomende), oranje, geel of bijna zwart. Aan dezelfde boom kun je groene, gele, oranje en zelfs dieprode vinden, dit is afhankelijk van de mate van rijpheid. Ze hebben een aangename zoet-zure smaak en zijn sappig en aromatisch. Ze hebben grote zaden, meestal één, soms twee of drie.

Exotisch Fruit op Madeira

Tabaibo

Ook wel figo-da-índia genoemd. Deze vrucht groeit aan een soort cactus. Misschien heb je ze wel eens gezien aan de kant van de weg. De vrucht heeft een wat ovale vorm en een dikke schil bedekt met een soort pukkels. Het vruchtvlees is sappig en rijk aan vezels, vitamine A en ijzer. Hij kan verschillende kleuren (geel, groen of rood-oranje) hebben, afhankelijk van het gebied en de temperatuur waar ze groeien. De smaak is vergelijkbaar met die van een kruising tussen peer en meloen, sappig en zoet.

Exotisch fruit Madeira

Tomate arbóreo

Ook wel tomate-japonês, tomate-maracujá, tomate-inglês of tamarilho genoemd (om het makkelijk te maken). Deze groeit meestal alleen op grote hoogte, vaak in Zuid-Amerika. Het is rood en ziet er een beetje uit als een kruising tussen een pruim en een tomaat. De vrucht heeft een zoetzure smaak en is daardoor zeer geschikt voor het maken van sappen, jams of in een fruitsalade. Ook wordt het aangeraden deze vrucht te eten als je je cholesterol wilt verlagen.

Exotisch Fruit op Madeira