Recept: Polvo à Lagareiro

Inktvis, niet iets dat we in Nederland heel vaak eten. Jammer, want het is heerlijk! Gelukkig staat het in Portugal regelmatig op het menu. Of het nou gaat om octopus, pijl(staart)inktvis of een andere variant, de Portugezen weten er wel raad mee. Het recept van vandaag is er een waar we allebei dol op zijn, octopus met knoflookolie en aardappeltjes uit de oven, of zoals de Portugezen het noemen Polvo à Lagareiro. Helemaal niet moeilijk om te maken!

Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s. 

Vraag, om het jezelf niet al te moeilijk te maken, of de visboer hem voor je schoonmaakt! Laat je niet afschrikken door de zuignapjes, daar proef je niks van. 😉

Polvo à Lagareiro

Polvo à Lagareiro

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 12 Stemmen

Zorg dat je je verse inktvis eerst invriest voor je hem gebruikt! Dit verkleint de kans op taaie stukken.

Categorie: – InktvisKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

1

uur 
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 octopus (+/- 2 kilo)

  • 1 kilo krieltjes

  • 1 grote ui

  • 4 à 5 tenen knoflook

  • 1 bosje verse peterselie

  • 1 laurierblaadje

  • olijfolie

  • zout & peper

Bereiding

  • Haal de inktvis de avond voor je hem wilt gaan klaarmaken uit de diepvries en laat hem rustig ontdooien in de koelkast.
  • Spoel hem wanneer je hem klaar gaat maken goed af onder koud stromend water. Doe de gehele octopus in een pan en voeg daar de ongepelde ui aan toe. Ook dit helpt om het gerecht mals te houden. Vul de pan met water, voeg een lepel zeezout toe en breng aan de kook.
  • Gaar de octopus vervolgens ongeveer drie kwartier tot een uur op laag vuur. De exacte kooktijd is enigszins afhankelijk van het formaat inktvis. Check tussendoor met een vork of mespunt of hij klaar is. Voel je weinig weerstand, dan is hij gaar (een beetje al dente idee). Draai dan het vuur uit en schep de octopus uit de pan.
  • Spoel de octopus even af met een beetje koud water en leg op een bord om te laten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C graden.
  • Was de krieltjes (of andere kleine aardappeltjes) goed en bestrooi rijkelijk met zeezout. Doe ze in een ovenschaal en zet deze afgedekt zo’n 45 minuten, op 200°C graden, in de oven. Zodra ze klaar zijn, dit kan per oven iets verschillen qua tijd, druk je voorzichtig op elk aardappeltje zodat ze net wat openbarsten.
  • Pak een grote ovenschaal, bij voorkeur van klei (barro), en leg hier de inktvis is. Dit kan eventueel ook in stukken als dat makkelijker past. Pers de knoflook uit in dezelfde ovenschaal, voeg het laurierblaadje toe en giet dan een flinke laag olijfolie in de schaal. Als je een flinke hoeveelheid inktvis klaarmaakt, zoals in dit recept, mag er wel een kleine centimeter olie in de schaal staan.
  • Klop het overtollige zout van de aardappeltjes en schik deze rondom de inktvis in de ovenschaal. Zorg dat ze goed bedekt zijn met olijfolie. Zet de schaal nog zo’n 30 minuten in de oven. Je kunt de aardappeltjes eventueel halverwege een keer omdraaien. Haal uit de oven en garneer met wat fijngesneden peterselie.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!