Recept: Pataniscas de Polvo

Vandaag maken we weer eens pataniscas, een soort hartige pannenkoekjes (fritters). Lekker voor tussendoor of als avondeten met bijvoorbeeld een salade en (bonen)rijst. De meest gangbare variant is die met bacalhau, maar ze smaken ook prima met inktvis! In de meest ideale situatie koop je ergens verse inktvis, bijvoorbeeld op een goede vismarkt. Mocht je alleen een hele inktvis uit de diepvries kunnen krijgen, dan werkt dat echter ook prima.

Ingrediënten

500 gram octopus (gekookt)
4 eieren
40 gram bloem
1 ui
1 bosje peterselie
olie
zout & peper

Bereiding

Tip vooraf: Vries je eventuele verse inktvis altijd eerst in voor je hem in een gerecht verwerkt, zo verklein je de kans op taaie inktvis.

Begin met het voorbereiden van de inktvis. Heb je hem bij de visboer gekocht, laat hem dan voor het gemak daar schoonmaken. Moet je dit thuis nog doen, snijd dan allereerst de tentakels los van het bovenste deel. Haal alles wat erin zit eruit en gooi weg. In het midden van de tentakels bevindt zich een hard, zwartig ding (de bek/mond), verwijder dit ook.

Pak een grote pan en doe daar een hele ui (inclusief schil) en de inktvis in. Vul de pan met water en breng aan de kook. Kook de inktvis zeker een uur, totdat hij zacht wordt (en niet taai). Heb je een snelkookpan dan is dat helemaal handig voor dit recept. Zodra de inktvis klaar is haal je hem uit de pan en laat je hem iets afkoelen. Snij hem dan in kleine stukjes en doe dit in een schaal/kom.

Meng in een kom de bloem met de los geklopte eieren tot een soort beslag. Is het wat dik? Voeg dan een klein beetje kookvocht van de octopus toe. Snipper de ui en snijd de peterselie fijn. Voeg dit daarna toe aan het beslag, even goed mengen en dan gaat ook de octopus erbij. Breng op smaak met zout en peper.

Je kunt er voor kiezen om ze te “bakken” in een flinke laag zonnebloemolie in een pan of te frituren in de frituurpan. Schep een lepel beslag in de pan en druk iets plat, en doe hetzelfde met de rest van het beslag. Zijn ze klaar en mooi goudbruin? Laat ze dan even uitlekken op wat keukenpapier.

Bom apetite!

Pataniscas de Polvo

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.