Excursies in de Algarve

Pakketreis naar de Algarve geboekt voor komend zomer? Dan krijg je na aankomst van de reisleiding ongetwijfeld het excursieprogramma gepresenteerd. Pfff, wat een lijst… Wat en hoe moet je in vredesnaam kiezen? Dat hangt natuurlijk helemaal af van wat je zelf leuk vindt. Maar misschien kan ik je helpen ontdekken welke excursies dat zijn!

Het aanbod

De excursies die worden aangeboden in de Algarve kun je grofweg verdelen in vier categorieën: bezienswaardigheden, actief/avontuur, boottochten en amusementsparken.

In de eerste categorie bezienswaardigheden kan je een excursie maken naar de westkant of de oostkant van de Algarve. De bekendste plekken als Silves, Sagres en Lagos kom je tegen op de westkantroute. Dit is de perfecte tocht als je in één dag de hoogtepunten wilt zien. Het meer traditionele Algarve is beter vertegenwoordigd aan de oostkant, met stops in bijvoorbeeld Tavira en Faro. Hier kom je in aanraking met de visserij en de minder toeristische plaatsen. Het binnenland in kan ook, met een excursie naar het dorpje Alte. Hier maak je kennis met de meer rurale kant van de Algarve.

jeepsafari

Liever actief of avontuur? Hier is het aanbod zeer gevarieerd. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de jeepsafari, een quadtocht, mountainbiken, bergbeklimmen of kajakken. Houd er hier rekening mee dat, zeker buiten het hoogseizoen, het halen van het minimaal aantal deelnemers een uitdaging kan zijn. Dit geldt overigens niet voor de jeepsafari. Dat lukt altijd. Tijdens de jeepsafari leer je de natuur van de Algarve kennen: hoe krijg je kurk van een kurkeik en hoe maken ze die sterke drank?

Boottochten zijn er eindeloos veel in de Algarve. Gelukkig heb ik al eens de variatie voor je op een rijtje gezet, dus wil je gaan varen lees dan dit artikel.

Amusementsparken tenslotte zijn er ook een aantal in de Algarve. Natuurlijk zijn er de verschillende waterparken, soms gecombineerd met vogelshows. Daarnaast is er de Zoomarine, populair omdat je er met dolfijnen kan zwemmen, maar ook veel bezocht voor de shows met dolfijnen, zeeleeuwen en vogels. Daarnaast zijn er twee kleine dierentuinen, de Zoo in Lagos en de Krazyworld. En tenslotte is er dan nog Fiesa, het park met de zandsculpturen.

Benagil

Waar boeken?

De reisleiding heeft je informatie gegeven over de excursies, maar er zijn ook excursiewinkeltjes op straat te vinden. Waar moet je nu boeken? Tja, dat hangt er ook weer vanaf… Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat de excursie Nederlands gesproken is? Of dat het maar in één taal is en niet in zes talen tegelijk? Dan kan het zomaar zijn dat je eigen reisleiding je het best kan helpen. Zij verzamelen tenslotte de Nederlandssprekenden. In sommige gevallen kunnen ze wat duurder zijn dan de winkeltjes, maar je kan dan ook altijd op ze terugvallen bij problemen of onduidelijkheden.

Mocht de reisleiding aangeven dat er onvoldoende deelnemers zijn, of als je geen zin hebt om te wachten tot de reisleiding bij jou – in de buurt – langskomt, kan je natuurlijk ook de excursiewinkeltjes proberen. Zorg er dan wel altijd voor dat je ook een telefoonnummer van ze meeneemt, zodat je ze kan bereiken als je bijvoorbeeld niet wordt opgehaald, of als er andere problemen zijn.

Voor de boottochten en de amusementsparken geldt overigens dat je vrijwel altijd dezelfde prijs zult betalen bij de reisleiding als bij de excursiewinkeltjes of de bedrijven rechtstreeks. Als je de zaken graag van tevoren goed georganiseerd hebt kan je dus net zo makkelijk bij de reisleiding terecht. Beslis je liever op het laatste moment wat je doet? Dan kan rechtstreeks net zo handig zijn.

Te weinig of te veel animo

In het hoogseizoen kan het zomaar zijn dat de excursie die jij wilt doen, of de boottocht die je wilt nemen is uitverkocht. Een aantal dagen van tevoren de zaken regelen is helemaal geen slecht idee. De excursie naar de westkant van de Algarve is bijvoorbeeld enorm populair. Buiten het hoogseizoen kan het tegenovergestelde juist het probleem zijn. Misschien is er onvoldoende animo om de excursie te laten plaatsvinden. Weet dan dus dat je op meerdere plekken kan proberen mee te gaan. Er zijn verschillende bedrijven, dus ook meerdere kansen. Vanzelfsprekend geldt voor de boottochten dat het weer soms roet in het eten kan gooien. Je krijgt dan gelukkig wel altijd je geld terug als je van tevoren geboekt hebt.

Excursies buiten de Algarve

Lissabon, Sevilla, Fátima, of zelfs Gibraltar en Marokko! Het wordt allemaal aangeboden vanuit de Algarve. Als dit je leuk lijkt moet je je wel goed realiseren dat je veel tijd in de bus zult doorbrengen en vaak heel vroeg ’s ochtends zal moeten vertrekken. Sommige van deze excursies zijn meerdaags, dus dan betaal je ook extra voor een hotel. Als je maar kort in de Algarve bent is het misschien beter om het bij de Algarve te houden. Heb je genoeg tijd dan is een uitstapje natuurlijk hartstikke leuk. Het meest gewilde “verre” uitje is Lissabon. Naar mijn mening is die stad veel te leuk om zomaar in een paar uurtjes te doen, maar zo krijg je wel een eerste indruk van de stad. Ga vervolgens gewoon nog eens terug naar Portugal voor een fijne stedentrip naar Lissabon!