Recept: Polvo à Portuguesa

Ik ben er gek op, octopus! Als ik in Portugal ben eet ik het dan ook zeker één keer per week. Soms zelfs vaker. En ook met dit in Nederland wat minder populaire ingredient kun je vele kanten op, al zou je dat misschien niet direct denken. Eerder deelde ik al verschillende recepten, vandaag komt er nog weer eentje bij: Polvo à Portuguesa. Bestel zeker eens octopus als je in Portugal bent of maak het zelf als je een liefhebber bent.

Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s. 

Polvo à Portuguesa

Polvo à Portuguesa

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen

Vraag, om het jezelf niet al te moeilijk te maken, of de visboer hem voor je schoonmaakt! Laat je niet afschrikken door de zuignapjes, daar proef je niks van. 

Categorie: – InktvisKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

1

uur 

15

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

45

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 flinke octopus (ong. 3 kilo)

  • 750 gram krieltjes

  • 3 uien

  • cherrytomaten (evt. uit blik)

  • 3 tenen knoflook

  • 200 ml witte wijn

  • 1 laurierblaadje

  • olijfolie

  • 1 bosje verse koriander of peterselie

  • zout & versgemalen peper

Bereiding

  • Zorg dat je een verse inktvis eerst invriest voor je hem gebruikt! Dit verkleint de kans op taaie stukken.
  • Haal de inktvis de avond voor je hem wilt gaan klaarmaken uit de diepvries en laat rustig ontdooien. Spoel hem vervolgens goed af onder koud stromend water. Doe de gehele octopus in een pan en voeg daar een ongepelde ui aan toe. Ook dit helpt om de octopus mals te houden. Vul de pan met water, breng aan de kook en kook vervolgens ongeveer een uur en een kwartier. Haal hem dan uit het water en laat op een bord wat afkoelen/uitlekken. Gooi het kookvocht niet weg!
  • Blancheer de cherrytomaten om ze van hun velletje te ontdoen. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep ze daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen.
  • Zet een ruime hapjespan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Pel de overige twee uien en snijd ze in halve maantjes. Voeg samen met het laurierblaadje toe aan de pan en laat rustig glazig bakken. Pers de tenen knoflook en voeg deze toe aan de ui zodra deze bijna gaar is. Roer alles goed door en laat de knoflook even mee garen. Blus vervolgens af met de wijn. Dan gaan de ontvelde cherrytomaatjes erbij (je kunt ook cherrytomaten uit blik gebruiken). Laat nu een minuut of vijf rustig pruttelen.
  • Snijd in de tussentijd je octopus in stukken van gewenste grootte (niet te klein!). Spoel je krieltjes goed af en halveer eventuele grote aardappeltjes. Plaats zowel de stukken octopus als de krieltjes in de pan bij het tomatenmengsel. Voeg een flinke scheut kookvocht van de octopus toe en dek de pan af met een deksel. Laat nu op laag vuur 20 minuten rustig koken. Proef even en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Haal het laurierblaadje uit de pan en bestrooi voor het serveren met fijngesneden verse koriander of peterselie. Lekker met partjes citroen.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Variatietip: Snijd eens een rode en een groene paprika in dunne reepjes en voeg deze toe aan het tomatenmengsel in de pan.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!