Recept: Caracois à Portuguesa

Het slakkenseizoen is geopend! Zoals wij hier in Nederland het aspergeseizoen hebben, hebben ze in Portugal het slakkenseizoen. Iedereen verheugt zich erop om deze beestjes met een biertje te kunnen nuttigen in de namiddagzon. De Dag van de Arbeid(er), een feestdag in Portugal, is het startsein voor het slakkenseizoen. Kom maar op met die Caracois à Portuguesa!

Als je als Nederlander op internet zoekt naar informatie over slakken kom je vooral pagina’s tegen die tips geven over het bestrijden van de beestjes. In Portugal doen ze er niet zo moeilijk over: ze doen ze gewoon in een emmer en eten ze op! De eerste caracolada (caracol=slak) van het seizoen wordt traditiegetrouw gegeten op de Dag van de Arbeider (in plaats van Arbeid bij ons). De Portugezen trekken massaal de dennenbossen in om uitgebreid te picknicken en slakken te zoeken. De vondst wordt dan vervolgens bereid op de manier die bij de regio hoort.

In het volgende recept lees je hoe eenvoudig je zelf slakken op de manier van de Algarve kunt bereiden. Al is dit wederom een recept dat makkelijker te maken is als je in Portugal woont in verband met de hier lichtelijk ongewone ingrediënten.

Caracois à Portuguesa

Ingrediënten

1,5 kg kleine slakken
4 teentjes knoflook
1 ui in vier partjes
100 gram rauwe ham (stukje)
1 laurierblaadje
1 bouillonblokje voor schaaldieren
1 bosje oregano
zout
piri piri

Bereiding

Was je slakken goed, door ze verschillende keren met schoon water te spoelen, zodat al het slijm en vuil er goed afgaat (klinkt al heerlijk, niet?). Herhaal dit totdat het water helder blijft. Doe ze dan in een ruime pan met koud water. Voeg hier je knoflooktenen, je ui, het laurierblaadje en het stukje rauwe ham aan toe. Doe een deksel op de pan en laat het op laag vuur ongeveer 5 à 10 minuten opwarmen. Zodra de slakken uit hun huisje beginnen te komen draai je het vuur naar hoog (deksel van de pan) en voeg je je zout, oregano, piri-piri (naar smaak) en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en schep met een schuimspaan het schuim uit de pan.

Laat het een minuut of 20 à 30 koken. Draai het vuur uit, doe je deksel terug op de pan en laat het zo nog een half uurtje staan voor je ze serveert. Zo kunnen de smaken goed intrekken. Schep je slakken in een grote schaal en laat de knoflook, ui, etc in de pan zitten. Serveer met torradas, oftewel geroosterd brood met boter. Bij gebrek aan Portugees brood, kun je hier in Nederland rustiek, vast brood kopen en gebruik absoluut gezouten boter (bijvoorbeeld van Bertoli of gezouten roomboter). Biertje erbij en klaar.

Bom apetite!

Hier & hier kun je de slakken kopen (in het seizoen) in Nederland!

Caracois à Portuguesa

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.