Het slakkenseizoen is geopend! Zoals wij hier in Nederland het aspergeseizoen hebben, hebben ze in Portugal het slakkenseizoen. Iedereen verheugt zich erop om deze beestjes met een biertje te kunnen nuttigen in de namiddagzon. De Dag van de Arbeid(er), een feestdag in Portugal, is het startsein voor het slakkenseizoen. Kom maar op met die Caracois à Portuguesa!
Als je als Nederlander op internet zoekt naar informatie over slakken kom je vooral pagina’s tegen die tips geven over het bestrijden van de beestjes. In Portugal doen ze er niet zo moeilijk over: ze doen ze gewoon in een emmer en eten ze op! De eerste caracolada (caracol=slak) van het seizoen wordt traditiegetrouw gegeten op de Dag van de Arbeider (in plaats van Arbeid bij ons). De Portugezen trekken massaal de dennenbossen in om uitgebreid te picknicken en slakken te zoeken. De vondst wordt dan vervolgens bereid op de manier die bij de regio hoort.
In het volgende recept lees je hoe eenvoudig je zelf slakken op de manier van de Algarve kunt bereiden. Al is dit wederom een recept dat makkelijker te maken is als je in Portugal woont in verband met de hier lichtelijk ongewone ingrediënten.
Ingrediënten
1,5 kg kleine slakken
4 teentjes knoflook
1 ui in vier partjes
100 gram rauwe ham (stukje)
1 laurierblaadje
1 bouillonblokje voor schaaldieren
1 bosje oregano
zout
piri piri
Bereiding
Was je slakken goed, door ze verschillende keren met schoon water te spoelen, zodat al het slijm en vuil er goed afgaat (klinkt al heerlijk, niet?). Herhaal dit totdat het water helder blijft. Doe ze dan in een ruime pan met koud water. Voeg hier je knoflooktenen, je ui, het laurierblaadje en het stukje rauwe ham aan toe. Doe een deksel op de pan en laat het op laag vuur ongeveer 5 à 10 minuten opwarmen. Zodra de slakken uit hun huisje beginnen te komen draai je het vuur naar hoog (deksel van de pan) en voeg je je zout, oregano, piri-piri (naar smaak) en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en schep met een schuimspaan het schuim uit de pan.
Laat het een minuut of 20 à 30 koken. Draai het vuur uit, doe je deksel terug op de pan en laat het zo nog een half uurtje staan voor je ze serveert. Zo kunnen de smaken goed intrekken. Schep je slakken in een grote schaal en laat de knoflook, ui, etc in de pan zitten. Serveer met torradas, oftewel geroosterd brood met boter. Bij gebrek aan Portugees brood, kun je hier in Nederland rustiek, vast brood kopen en gebruik absoluut gezouten boter (bijvoorbeeld van Bertoli of gezouten roomboter). Biertje erbij en klaar.
Bom apetite!
Hier & hier kun je de slakken kopen (in het seizoen) in Nederland!
Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Ik zie hier in Portugal nogal eens zigeuners bij de boerenmarkten staan met emmers kleine zwarte slakjes. Is dat zoiets als de Nederlandse alikruik? En maak je ze klaar zoals hierboven beschreven?
De kleine variant is de Petit-Gris slak (ook wel segrijn slak). In Zuid-Europa is het vooral het kleine broertje [de Petit-Gris] dat wordt geconsumeerd en daarmee ook vooral in het zuiden van Europa wordt gekweekt. Deze variant weegt max. 15 gram en wordt daarom vaak in zijn geheel geconsumeerd, direct uit het huisje. Volgens hun website kweken ze deze variant bij Slow Escargots (http://www.slowescargots.nl/). Ze staan op het moment echter niet in hun webwinkel. Je zou er een mailtje aan kunnen wagen?
Leuk hoor, zo’n recept, maar waar haal ik die slakken? Al vaker gezocht, maar niet gevonden (en om nou de eerste de beste Nederlandse tuinslak te gaan consumeren..)
Haha, dat zouden we ook zeker niet aanraden! Maar wees gerust, er is makkelijker aan te komen dan je zou denken. Als je op google “escargots kopen” intikt dan krijg je verschillende opties. Online te bestellen, dus eet smakelijk!
Ja, escargots, maar dan krijg je toch van die dikke (Franse) slakken? Ik heb na mij geweldige ervaring in Portugal ook eens bij een restaurant escargots besteld, met het idee dat dat ongeveer hetzelfde moest zijn. Maar nee.. :-/
Ik heb een linkje aan het recept toegevoegd waar je de slakken kunt kopen/bestellen!
Dank
Mijn lievelings gerecht, heerlijk zo rond 17.00 uur op het dorpsplein met de bewoners van ons dorp Livramento eten met een goed glas witte wijn of een biertje. Genieten heerlijke tijd.